Baba

Apa vagy? Így kötődhetsz jobban a babához

Arról az elsöprő érzésről van szó, amikor gondolkodás nélkül vetnéd magad egy teherautó elé, hogy megvédd őt. Ez nem mindenkinél jön magától a baba megszületésével, gyakran a kötődés kialakulása időbe telik.
2023. Február 13.
Apa hordozza a babát kezében kosár megy fel az emeletre
Kép: Getty Images

Amikor kötődésről beszélünk, akkor arra az intenzív, mindent elsöprő érezelemre gondolunk, amit a gyerekünk iránt érzünk: szeretetre, ragaszkodásra és arra, hogy megvédjük őt. A szülői, jelen esetben az apai kötödés a babához azonban nem minden esetben születik meg a baba világra érkezése pillanatában, sokaknak időbe telik és ezzel semmi baj nincs.

Korábban úgy gondoltuk, hogy a kötődés záloga, ha az apa nagyon sok időt tölt az újszülöttel. Ma már azonban tudjuk, hogy ennek nem kell így lennie, azok az apák, akik valamilyen okból, például, mert a baba beteg vagy koraszülött, esetleg örökbe fogadták gyereküket, szintén szoros, szeretetteljes kötődésük alakul ki. Nem függ tehát attól, hogy az első napokban, hetekben sok időt kell töltened a babával.

A szülői kötődésről rengeteg szó esik (bár maga a kötődéselmélet, ami John Bowlby brit pszichoanalitikus nevéhez fűződik a csecsemők kötődésére vonatkozik gondozójuk felé és nem fordítva), ezért sokan komoly bűntudatot éreznek, ha nem éreznek azonnal elsöprő szeretetet a babájuk iránt.

Apaként idővel erősödik a kötődésed a gyermeked iránt a mindennapi gondoskodás által. Nincs varázsrecept, de néhány dolog segítheti a folyamatot.

Bőrkontaktus

A bőrkontaktus, az érintés és az ölelés megnyugtatja a babát és segíti a te ragaszkodásod kialakulását is.

Beszélj, énekelj

Sőt, játssz is vele. Az énekléstől sok apa ódzkodik, de hidd el, a babát nem érdekli, mennyire tisztán énekelsz. Nézz a szemébe, szólj hozzá. Beszélgess vele folyamatosan. Persze eleinte úgy tűnik, csak magadhoz beszélsz, de hidd el, egyre természetesebb lesz az egész. Igen, még a gügyögés is.

Hordozd

Szerencsére ma már nem számít nagy különlegességnek, ha egy apa hordozza a gyerekét. Kösd magadra, tedd hordozóba a mindennapi rutinok (házimunka, séta) során.

Etetés

Ha a párod szoptatja a babát, akkor sem kell teljesen kimaradnod: legyél te, aki megbüfizteted. Ha pedig a baba tápszeres, akkor a cumisüveg nálad is lehet, te is meg tudod etetni.

Ha képtelen vagy kötődni

Ha már hónapok is eltelnek, de nem érzel különösebben semmit a babával kapcsolatban, akkor mindenképp fordulj szakemberhez, nemrégiben kezdték felismerni, hogy az apákat is érintheti a szülés utáni depresszió, akár 10 százalékuk is érintett lehet.

Forrás: babycenter.com