Baba

5 kedves módja annak, hogy apa és a baba kötődhessenek

Számos remek lehetőség van arra, hogy az édesapa szoros köteléket alakítson ki a gyermekével. A következő kedves alkalmak például remek módok arra, hogy apa több időt tölthessen a babával.
2020. Július 24.
5 kedves módja annak, hogy apa és a baba kötődhessenek (Fotó: Getty Images)

Ne becsüld alá az ölelések fontosságát

Bármelyik lehetőség a baba ölelgetésére egy remek lehetőség, még akkor is, ha csak egy-két perc is. James di Properzio, négy gyermek édesapja, és a The Baby Bonding Book for Dads (A babával való kötődés könyve apáknak, a szerk.) szerzője szerint ez a fajta személyes kapcsolat döntő fontosságú a kötődésnél. – A baba tükörneuronjai felismerik a jelzéseket, megtanulják utánozni és megérteni a reakciókat – magyarázta. A közelség ölelés közben biztonságérzetet biztosít.

Éjszakai ébredés

Amikor a baba felébred éjszaka, kelj fel hozzá te gyakran – a párod is nagyon hálás lesz ezért. Lehet, hogy elsőre nem a legegyszerűbb értékelned az éjszakai ébredéseket, amikor fáradt vagy. De gondolj arra, hogy az éjszaka közepén biztosan nem keres senki, nincs semmi dolgod, így ez egy remek lehetőség, hogy együtt pihenj a kisbabátokkal.

Etetés és pelenkacsere

Ha lefejt anyatejet vagy tápszert adtok a babának, a cumisüveges etetésnél el tudsz tölteni egy kis minőségi időt kettesben a babával. Ugyanez igaz a pelenkacserére is, vállald el minél többször te a pelenkázást, hiszen ilyenkor is lehettek kettesben. Énekelj neki egy dalt mellé, vagy mondj el egy történetet, simogasd meg közben, amikor már érdekes számára, játsszatok kukucsosat, hogy még különlegesebb legyen az etetési idő.

Reggel a babával

A csecsemők hangulata általában jobb reggel, mint azokban az órákban, amikor hazaérsz a munkából. Egy kora reggeli etetés után is van egy remek alkalom, hogy tölts egy kis időt a babával, és a párodat is hagyhatod így aludni egy fél órával tovább.

Nyugtasd meg, amikor sír

A kötődés természetesen nem arról szól, hogy csak a baba nyugodt, boldog pillanataiban töltötök együtt időt, hanem akkor is, amikor nyugtalan, esetleg sír. Ahhoz, hogy magabiztos szülővé válj, a kihívásokkal teli pillanatokkal is meg kell küzdened. Így ne bízd mindig a párodra a baba megnyugtatását, próbáld meg előbb magad. Próbálkozz kreatív módon egy dallal, vicces arcokkal, fehér zajjal, ringatással, susogással.Forrás: todaysparent.com