Terhesség

5 könyv, amit mindenképp olvass el, ha hamarosan apa leszel

A várandósság nem csak a kismamáknak, hanem a leendő édesapáknak is egy rendkívül izgalmas időszak. Ilyenkor a férfiak ugyanúgy készülődnek az új szerepkörre, mint az édesanyák, csak ők legtöbbször kevésbé látványosan teszik mindezt.
2019. Május 06.
5 könyv, amit mindenképp olvass el, ha hamarosan apa leszel

Ettől függetlenül bennük is felmerül ezer meg ezer kérdés, melyek megválaszolásához, illetve az új élethelyzettel való ismerkedéshez nagy segítséget nyújthat egy-egy jó könyv, amolyan apáktól-apáknak típusú olvasmány.

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a praktikus írásokat, amik mindenképp hasznosak lehetnek a kismamáknak – és párjaiknak – a terhesség hónapjai, illetve az azt követő első év alatt. Ezek könnyen érthető, alap információkat tartalmaznak, és ha a kispapa is belelapoz a kiadványokba mindegyikből profitálhat. Az alábbi 5 könyv viszont túlmutat a tájékoztatáson, és inkább tapasztalati alapokon igyekszik bevezetni az apaság rejtelmeibe az olvasót, így adva kezébe egyfajta “túlélőkalauzt” az új szerephez.

Szél Dávid: Apapara – Válogatott nyafogások és büszkeségek

A szerző családi és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus, emellett pedig a szókimondó Apapara blog atyja. Első könyvében a szülővé válás rögös útjáról mesél meglepő őszinteséggel, humorosan (de mégsem a tipikus “vicceskedő” apás könyvek stílusában). Ha tetszett, akkora tavaly megjelent Túl a parán – minden amiről az apák nem beszélnek című könyvét sem érdemes kihagyni.

McMenemy Márk: Daddy Cool – Vagányok és apák

Igazán érdekes kis gyűjtemény ez hazai művészek, sportolók, zenészek, színészek interjúiból összeállítva. Minden olyan kérdést igyekeznek megválaszolni – a maguk egyedi módján -, ami arról szól, hogy milyen is egy mai apa? A könyvben vagány apukák mesélnek arról, hogy élik meg ezt a sokszor igen nehéz szerepkört, hogyan oldanak meg egy-egy gyereknevelési problémát, mit ad nekik az apaság. Nagyon emberi, nagyon valós, megerősítő jellegű kötelező olvasmány.

Heidi Murkoff: Az első 12 hónap

Az olvasmányosabb könyvek közt is elkél persze egy-egy olyan kötet, amelyben könnyen és gyorsan találhatunk választ kérdéseinkre. Heidi Murkoff klasszikus babavárós könyvét (Az a 9 hónap) haszonnal forgathatjuk a terhesség ideje alatt, a szerző újabb kötete viszont már a születés utáni időszakra koncentrál, és segít eligazodni a kezdeti nehézségek labirintusában. Tartalmas, könnyen értelmezhető és szinte nincs olyan dolog, amire ne készítene fel.

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

Ezt a kötetet azoknak ajánlom, akik jelen szeretnének lenni gyermekük világrajövetelénél, azaz apás szülést terveznek. Sok édesapa panaszkodik, hogy mennyire tehetetlennek, feleslegesnek érezte magát a szülés folyamata alatt. A megfelelő technikákkal és persze rengeteg szeretettel és odafigyeléssel azonban a “passzív” szemlélőből, aktív segítővé, az édesanya támaszává válhat a kispapa is. Ebben segít a rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező bábaasszony, Noll Andrea gazdagon illusztrált könyve, mely egyszerűen és érthetően mutatja be a szülés folyamatát, különböző szakaszait és segíti a szülés körüli segítségnyújtás formáinak elsajátítását.

Peter Ballnik: Apák Kézikönyve

Az osztrák pszichoterapeuta könyve a modern apaszerepet – mely már nem csak abból áll, hogy az édesapa felel a család anyagi biztonságáért – helyezi a középpontba, aminek legfontosabb eleme a jelenlét a gyermek életében. Olvasmányos formában ír az értékes együtt töltött idő, a nagy beszélgetések és az érzelmek kimutatásának fontosságáról, s arról, hogyan fejlődhet egy édesapa a gyerek korának előrehaladtával, hogy biztosítani tudja utódja számára a szükséges érzelmi hátteret.

Kapcsolódó cikkeink apaság témában: