Baba

Így változtat meg az apaság

Érzelmileg, szellemileg, szociálisan és spirituálisan is rengeteget változik egy férfi, mikor apává válik. A nehézségek mellett, nézzük most, milyen előnyökre számíthatsz!
2018. Június 14.
Így változtat meg az apaság

1. Jobb ember leszel

Azzal együtt, hogy egyre jobb apává, egyre jobb emberré is válsz. Habár sok apuka gyakran fáradtnak, motiválatlannak és kimerültnek érzi magát, mások épphogy sokkal energikusabbak, inspiráltabbak és erősebbek, mint eddig valaha. Kutatások bizonyítják, hogy az apaság jó hatással van a férfiak egészségére, aktivitására és a munkájukkal kapcsolatos elégedettségre – mely egyben a depresszió kialakulásának esélyét is csökkenti.

2. Javul az egészségi állapotod

Kutatások szerint az az életforma, ami az apasággal jár, előnyösebb döntésekre készteti a férfiakat, ami az egészségüket illeti. A Parents Magazine szerint az édesapák ilyenkor szoknak le például a dohányzásról, és a gyorséttermi koszt helyett is előnyben kezdik részesíteni a házi kosztot.

3. Aktívabb leszel

Az olyan szokások, mint az éjszakai ébredések a babához, a közös játék és séta, sokkal aktívabbá teszi a férfiakat. A The Pew Research Center kutatóközpont arra a megállapításra jutott, hogy az apák 54%-a örül a szülőséggel járó előnyöknek.

4. Elkerülnek a stresszel kapcsolatos betegségek

A National Institute of Mental Health egy kutatása szerint azok a férfiak, akik jól működő, boldog családi háttérrel rendelkeznek, kevésbé vannak kitéve a stresszel kapcsolatos betegségek kialakulásának. Az ilyen édesapákat sokkal inkább elkerülik az olyan problémák, mint a krónikus fájdalom, az álmatlanság vagy a gyomorbetegségek szemben az átlag, gyermektelen férfiakkal.

5. Gondoskodóbb leszel

Manapság rengeteg a szélsőségesen individualista, kizárólag önmagával foglalkozó fiú és fiatal férfi. A Minnesota Fatherhood Initiative azonban úgy találta, hogy azok a férfiak, akik édesapaként is “sikeresek”, sokkal kevésbé koncentrálnak csak magukra, gondoskodóbbak és többet törődnek másokkal. És ez nem csak a gyerekeikkel, hanem a feleségükkel, barátaikkal és kollégáikkal kapcsolatban is igaz.

6. Kevesebb az esélyed a depresszióra

Azoknak a férfiaknak, akik egyedül élnek, sokkal nagyobb az esélyük a depresszió kialakulására, mint a házasságban élő édesapáknak. Egy 127 545 ezer amerikai felnőttet vizsgáló kutatás úgy találta, hogy általánosságban a házas férfiak egészségesebbek, mint a nem házas, elvált vagy özvegy társaik.

7. Elégedettebb leszel a munkádban is

Az elhivatott édesapák jól érzik magukat a szakmájukban és úgy gondolják, hogy jól is teljesítenek a munkahelyükön. Ez sokkal jellemzőbb a gyermek(ek)kel rendelkező férfiakra, mint a gyermektelenekre. A New York Times szerint azok az apukák, akik szeretik a munkájukat, sokkal nagyobb önállóságra nevelik a gyermekeiket és jobb a kapcsolatuk velük.(via)Kapcsolódó cikkeink apaság témában: