Baba

Dolgok, melyek segíthetnek felkészülni az apaságra

Akár régóta vártad már, akár csak egy rövid ideje készültél rá, meghatározó pillanat megtudni, hogy édesapa leszel. Fel lehet készülni valahogy az apaságra?
2020. Június 21.
Dolgok, melyek segíthetnek felkészülni az apaságra (Fotó: Getty Images)

Teljesen felkészülni talán soha sem lehet, azonban van néhány dolog, amivel a babavárás idején készülhetsz. A Healthline.com ilyen ötleteket gyűjtött össze.

Kezd kutatással

Fizikailag az édesanya az, aki hordozza a babát, de az apuka is része a terhesség és a szülés tapasztalatainak. Számos könyv készült a kispapáknak is, amelyekből tájékozódhatsz, megbeszélheted a kérdéseidet az apává válással, a szülőséggel kapcsolatban más apukákkal a baráti társaságodból, de akár online apa-csoportokhoz is csatlakozhatsz. Ha a párod olyan terhességi tüneteket tapasztal, mint a reggeli rosszullét, a gyomorégés, stb., érdemes utánanézned ezeknek, hogy jobban tudd támogatni. A szüléssel és a baba gondozásával kapcsolatos dolgoknak is érdemes utána olvasnod, hogy ezekre is jobban fel legyél készülve.

Fókuszálj az egészségre

A baba érkezése előtti időszak remek alkalom arra, hogy a saját egészségedre is összpontosíts, leszámolj a káros szokásokkal. Az egészséges étkezéssel felkészítheted a szervezetedet, hogy ellenállóbb legyen a szülőség első, hosszúra nyúló napjain. Kezdd apró változtatásokkal az étrendedben, egyél több rostban gazdag és az immunrendszeredet erősítő ételeket. Mozogj rendszeresen, és ha egy ideje tervezed, hogy elmész egy általános kivizsgálásra is, azt is érdemes beütemeznek.

Beszéljetek a pároddal a szülői kérdésekkel

A várandósság időszaka nagyszerű alkalom arra is, hogy beszélgessetek arról, milyen szülők szeretnétek lenni, ki milyen feladatokat fog ellátni, a nevelési kérdésekről. Ne feledd, hogy amiket megbeszéltek, egyelőre elméletiek, hiszen a baba érkezése átírhatja ezeket. De ha már most beszélgettek ezekről a dolgokról, később is könnyebb lesz a kommunikáció.

Amikor csak lehet, kísérd el a párod a terhességi vizsgálatokra

Támogasd párodat azzal is, hogy elkíséred a vizsgálatokra. Ezek remek alkalmak arra is, hogy az orvossal is átbeszéljetek néhány kérdést. Az ultrahangos vizsgálat, először meglátni a gyermeked, semmihez sem fogható élmény. A többi rutinvizsgálat pedig segít, hogy még többet megtudj arról, mire számíthatsz, mit érez a párod, és hogy fejlődik a baba.

Változhat a szexuális életetek

A szülővé válás hatással lehet a szexuális életetekre is: számos érzést élhetsz meg, attól a pillanattól kezdve, hogy megtudod, babát vártok. Vágyakozhatsz az intimitásra, de ideges lehetsz, milyen hatással van a szex a terhességre, vagy egyszerűen érezheted magad összezavarodottnak is. Ilyenkor is a nyílt kommunikáció a megoldás. A terhesség után is időt vehet igénybe, amíg újra készen álltok – és nem csak a 6 hetes anyai fizikai regenerálódás idejét. Mindketten hatalmas változásokon mentek keresztül, ezért legyetek türelmesek egymással, és beszéljetek őszintén az érzéseitekről és vágyaitokról az intimitás és a szexualitás tekintetében. A szülővé válás után még szorosabban kötődhettek egymáshoz a pároddal, sokan még közelebb kerülnek egymáshoz.

Előkészületek

A baba érkezéséig rengeteg a tennivalótok. Az előkészületek során tervezzétek meg közösen, hol lesz a baba helye, készítsétek elő a babaszobát, vásároljátok meg a bútorokat, babaholmit. Rendezzétek be a babaszobát a bútorok összeszerelése után, szerezzétek be a babahordozót, szereljétek be az autósülést. Ha gondolkodtok azon, hogy előtakarékoskodtok majd a gyermeketeknek, akkor már most utánanézhettek, melyik lenne számotokra a legideálisabb.

Segíts be a teendőkbe

A baba születése után segíts be a teendőkbe, ez is segít belerázódni a szülőségbe. Tudd, hogy a te szereped is nagyon fontos.  Részt vehetsz a pelenkázásban, az altatásban, a cumisüveges etetésben, a főzésben, a házimunkában, olvashatsz a babának, és más módokon is időt tölthetsz vele.

A humorérzék nagyon fontos

A gyereknevelés olykor nehéz és kimerítő lehet, de izgalmas és szórakoztató is. A legfontosabb mind a jó és rossz dolgok kapcsán az, hogy képes legyél nevetni. Amikor nem aludtál eleget, mert óránként ébredtél a babához, és annyira nyúzott vagy reggel, hogy anyatejet löttyintesz a kávédba, segít átvészelni a kihívásokat, ha képes vagy nevetni magadon.

Tervezz előre az alvással

A párodnak aludnia kell. Neked aludnod kell. És persze a babának is aludnia kell. Sokféle megközelítés létezik az alváshoz, és el kell követni néhány hibát, hogy megtaláljátok a számotokra legjobb megoldást. Tervezhetitek, hogy egymást váltva alszotok, nap közben is alszotok egy keveset, amikor csak tudtok, és a feladatokat is úgy osztjátok meg, hogy mindkettőtöknek jusson pihenőidő is.

Tudd, mennyire fontos vagy a babának

A gyermeked életének is számos szakasza lesz, és előfordulhat, hogy kevésbé érzed majd fontosnak magad. Nehéz lehet az, hogy te dolgozni jársz, és a párod egyedül van otthon a babával, de ez nem tesz rossz apává – ilyenkor a családodról gondoskodsz. De határozottan lesznek olyan időszakok, dolgok, amik csodálatosak lesznek, például amikor először hallod, hogy a gyermeked kimondja, apa. Vagy amikor te leszel az egyetlen, akivel játszani akar, vagy akire az adott helyzetben szüksége van.Az apasággal, azzal, hogy jelen vagy gyermeked életében, minden nap megajándékozod – és saját magadat is.Forrás: healthline.com