Gyerek

Kevésbé stresszes a gyerek, ha jó a kapcsolata az apjával

A gyengédség nemcsak az anya-gyermek kapcsolatban lenne fontos, az apai gondoskodás a gyermeknek is üzenetet hordoz és az apa egészségét is befolyásolja.
2017. Október 11.

Kevésbé stresszes a gyerek, ha jó a kapcsolata az apjával

Paradigmaváltásra lenne szükség: ma még a többség csak az anya-gyermek kapcsolatra tartja jellemzőnek a gondoskodást, a gyengédséget. Ezt Léder László pszichológus, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Apa (is) csak egy van! című konferenciájának témájáról mondta az InfoRádiónak.

A pszichológus elmondta, hogy sok apa szenved attól, hogy másodlagos szerepe van a gyerek életében, nem annyira és ugyanúgy fontos a gyermeke számára, mint az anya. Ebből később, a kamaszkorban nagy hátrányai lehetnek.

A gyermekről való gondoskodás, mint az öltöztetés, fürdetés nem csak az anyai, hanem az apai szerepből is adódik, és ez fontos üzenetet hordoz a gyermek felé. Ugyanis hiába jó apa valaki, ha a kritikus vagy nehezebb helyzetekben nincs jelen, akkor a gyermek életében másodlagos szereplő lesz.

Az apa-gyermek kapcsolat kihatással van az apa egészségére is: ha nincsenek egymásra hangolódva, akkor az apának a szokatlan helyzetek alkalmankénti megoldása stressznövelő hatással bír.

A konferencián a válásról is szó esett. Léder László elmondta, hogy a válás “apátlanító rendszereink” egyike. Válás után sokszor a gyerek és az apa elidegenednek egymástól és ez senkinek sem jó, az anyának sem, de a legnagyobb vesztes ebben a gyerek. Ha válás után új apa jelenik meg, új család jön létre, az egy nagyon bonyolult helyzetet teremt. Ha az apa nem akar foglalkozni a gyerekkel, de az új apa gondoskodik róla, kötődik a gyermekhez, akkor a lelki működés rugalmassága miatt könnyen kialakulhat kötődés ahhoz, aki gondoskodik a gyerekről. Baj akkor van, ha a gyerek erősen kötődik az apához, jön egy új apa és ezt a helyzetet a felnőttek rosszul kezelik.

“Káros, ha kettős apai kötődést várnak el. A gyermeknek egy apja lehet, aki szereti és gondozza, de az nem biztos, hogy a vér szerinti apja.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Inforádió.hu