Gyerek

Dupla teher az apákon

Tarts el minket, és legyél velünk többet! Így fogalmazhatnánk meg azt az elvárást, ami a magyar apák vállát nyomja.
2011. Június 13.

Kettős elvárásrendszert fogalmaz meg a magyar közvélemény a férfiakkal szemben: egyaránt szükségesnek tartja a hagyományos kenyérkereső szerepet és azt is, hogy részt vegyenek a gyermeknevelésben – derül ki egy kutatásból, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által támogatott és nemrég megjelent Szerepváltozások 2011 című kötet egyik tanulmányaként olvasható.

Ellentmondó elvárások között… című elemzésében Spéder Zsolt egyrészt arra a kérdésre kereste a választ, hogy a mai magyar társadalom a jövedelemszerzést vagy a családi életben való aktív részvételt várja-e el inkább a férfiaktól, illetve mit gondolunk arról, hogy mennyire fontos a gyerek a férfiak életében. Azt is vizsgálta, hogy melyik apai magatartást részesíti előnyben a közvélemény: a hagyományos (fegyelmezésre, jövedelemszerzésre koncentráló) vagy a modern (a szeretetét kimutató, a gyermekgondozásban aktívan részt vevő) szerepet.

A munka az első

Az eredmények szerint a férfiszerep nálunk manapság még mindig egyet jelent a munkával, a munkából adódó sikerrel. A régi beidegződésekhez való ragaszkodást mi sem példázza jobban, mint az a tény, hogy a megkérdezettek 72 százaléka azt tartja a legfontosabb feladatnak a férfi életében, hogy anyagilag biztosítsa a családja megélhetését. Ugyanakkor szinte majdnem ugyanennyien (65 százalék) várják el a férjektől, hogy a plusz jövedelemszerzésre fordított időt inkább családjuk körében töltsék el.

Mi, magyarok tehát a kereső és családcentrikus férfitípusokat részesítjük előnyben, azaz az ideális apa/férfi legyen sikeres a munkájában, azonban semmi se legyen fontosabb számára a családdal együtt eltölthető időnél. Bármily meglepő is, a férfiak támasztják magukkal szemben ezt a kettős elvárást! Jóval kisebb arányban vannak azok, akik úgy vélik, szükség van a csak modern és a csak hagyományos igények képviseletére is a gyereknevelésben.

Kell a gyerek?

Ha azt a kérdést tesszük fel, vajon mennyiben elengedhetetlen része egy férfi életének a gyermekvállalás, Magyarországon a válaszadók nagy része a férfi önmegvalósítása szempontjából is elengedhetetlen eseménynek tartja az apaság megélését.

Szinte egyöntetű az egyetértés a megkérdezettek – mind a nők, mind pedig a férfiak – körében, hogy apának lenni és gyermeket nevelni az egyik legszebb élmény egy férfi életében. A válaszolók majdnem fele mégis azt tekinti a legkevésbé fontosnak, hogy az apa aktívan vegyen részt a mindennapi feladatokban (etetésben, pelenkázásban, öltöztetésben). Fontos megemlíteni, hogy a napi ellátást lényegtelennek tartók között nem a férfiak, hanem a nők járnak élen, ami csak megerősíti azt a hagyományos nézetet, hogy mégsem terjedtek el markánsan az olyan modern magatartások, mint az apai szeretet kimutatása, az egyenlő részvétel az otthoni munkában.

Babaszoba: A kutatások szerint a családok többségében maguk a nők nem támogatják a férfit abban, hogy nagyobb részt vállaljon a házimunkából, a gyerek körüli teendőkből. Sokan félnek, hogy a férfi nem tudja olyan jól elvégezni ezeket a tennivalókat, mint ők maguk, mások el sem tudják képzelni, hogy a férfinak ehhez lenne kedve, csak éppen bátortalan, hiszen a baba és a háztartás nem az ő területe.

Más nők úgy gondolják, hogy az ő dolguk a háztartás, a férfit terhelnék azzal, hogy segítséget várnak tőle. Kevesen merik megfogalmazni, hogy a háztartás vezetése és a gyerekek gondozása, nevelése értékes munka, amely a nap 24 órájában folyik, így jogos az elvárás, hogy a férfi is bekapcsolódjon a tennivalókba.

Ezek is érdekelhetnek:

A magabiztos apáknak boldog gyerekei lesznek

Apa (is) csak egy van! Ennyi mindent köszönhetünk az apáknak

Ilyen hatással van a gyerekre az édesapa

Forrás: PReport PR