Gyerek

A várandós apák negyede érez “terhességi” tüneteket

Hízik a férjed? Kívánós, hányingere van? Nem viccel, hidd el!
2011. Május 21.

A várandós apák negyede érez “terhességi” tüneteket

A mai férfiak olyannyira bevonódnak párjuk terhességébe, hogy közel negyedüknél jelentkeznek azok az érzelmi és fizikai tünetek, melyeket általában a nők várandósságával szokás összefüggésbe hozni – idézte egy kutatás megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a kispapák érzelmesebbeké válnak, gyakrabban lábad könnybe a szemük, hangulatuk ingadozik, sőt hányingerük és fantomfájdalmaik lettek. A tanulmányba bevont apák beszámoltak furcsa kívánósságról is: egyszerre vágyott például valaki paradicsomra és narancsra vagy tonhalra ecetes hagymával.

Az érintettek 26 százaléka tapasztalt hangulatingadozást, 10 százaléka volt kívánós, és hat százalékuknál jelentkezett hányinger, amely nem függött össze más betegséggel. Egy pelenkagyártó cég által készített felmérésben a megkérdezettek 3 százaléka jelezte, hogy képzeletbeli terhességi fájdalmai is voltak, például hátfájás vagy akár szülési fájdalmak. Szakértők szerint a férfiaknál a párjuk várandóssága alatt felbukkanó tünetek az együttérzésüknek tulajdoníthatók.

Jó hír, hogy az apajelöltek 74 százaléka védelmezőbbé vált, 80 százalékuk pedig nagyobb felelősséget érzett a korábbinál. A brit férfiak többsége elmegy a babavárás alatt az ultrahang vizsgálatokra, így korán kötődnek az úton lévő magzathoz, sokan pedig a szülést előkészítő tanfolyamokra is elkísérik partnerüket.

Babaszoba: Az apa testi-lelki bevonódása a terhességbe, vagyis a couvade-szindróma nem ritka. Gyakran hízásban is felveszik a versenyt az apák a gömbölyödő anyával. A jelenség a törzsi társadalmakban sem ismeretlen, egyes közösségekben az apát is kötik a terhességi tabuk, ő maga sem fogyaszthat bizonyos ételeket, italokat, nehogy a babának baja essék. Nem túl nehéz rájönni, hogy ezek a tünetek komoly lelki munka következményei, hiszen az apának is fel kell készülni arra, hogy gyereke születik, hogy apává válik, az ezzel járó terhekre, felelősségre. És fel kell dolgoznia mindazt, amit a saját apjától kapott.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI