Terhesség

A couvade-szindróma

Férfiak tapasztalhatják magukon a terhesség tüneteit? Nagyon furcsa dolog, de igen. Az édesanyák esnek teherbe, mégis az édesapákon is jelentkezhetnek a terhesség jelei. Nem betegség, de létezik ez a mentális probléma.
2016. Január 06.

“Terhes”apák, avagy mit jelent a couvade-szindróma

Viccelődhetünk azzal, hogy amikor a kismamának gömbölyödik a hasa, szolidaritásból a párja növeszti a sörhasát. De a viccet félretéve vannak olyan, egyébként egészséges férfiak, akiknél kialakul a “terhes állapot.” A couvade- szindrómában szenvedő férfiak ezeket a pszichikai változásokat és fizikai tüneteket pontosan egy időben észlelik magukon, mint amikor a várandós társuk. Vajon csak azért produkálják ezeket a tüneteket, hogy a figyelem rájuk is terelődjön, ne csak a kismamára? Szakemberek több elméletet állítottak fel a couvade-szindróma magyarázatára, de igazából folyamatosan keresik a lehetséges okokat.

Az előforduló testi és lelki tünetek

– Fizikai tünetek

hányinger, haspuffadás, gyomorégés, étvágy megváltozása, sóvárgás, lábikragörcs, háti panaszok, súlygyarapodás, székrekedés

– Pszichés tünetek

depresszió, alvatlanság, szorongás, nyugtalanság, libidó csökkenése, gyenge koncentráció, hangulati ingadozások, hajnali ébredés, memóriazavar

Mi az a couvade-szindróma?

Ez nem egy orvosilag elismert fizikai, vagy mentális zavar, sérülés, vagy betegség. Mégis létezik, hiszen beszámolnak erről a jelenségről a férfiak. Az anyához közel álló személyre, leggyakrabban az apára, de lehet közeli rokonra, testvérre, de akár barátnőre jellemző pszichoszomatikus tünetcsoport.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a couvadre-szindróma kialakulásában elsősorban a stressz és az empátia lehet a ludas. Bár a férfiak nem szeretnek róla beszélni, a panasz nem ritka. Különösen fogékonyak lehetnek azok a párok erre, akiknél korábban meddőség, vetélés történt, vagy magánéleti, például pénzügyi problémáik vannak. Ezek idegeskedéshez vezethetnek és gyakori stresszhelyzetet teremtenek mindkét fél számára.

A szimptómák jellemzően az első és a harmadik trimeszterben jelentkeznek és legtöbbször a tudatalatti gondolatokra, empatikus azonosulásra vezethetőek vissza.

Egy másik teória szerint az apa aggódik az életében hamarosan bekövetkező változások miatt és ennek okán reagál így a szervezete. Több pszichoszociális és pszichoanalikus vizsgálatot is elvégeztek együttesen, ami szerint a tüneteket az is kiválthatja, hogy egyfajta irigységet éreznek a férfiak a női nemzőképességre, haszontalannak érzik magukat, hogy ők nem tudnak szülni. De már olyan magyarázatot is adtak szakemberek, hogy a kispapa féltékeny a magzatra. Ragaszkodik hozzá és védelmező szerepet nyújt neki, ezért produkálja az anyáéhoz hasonló tüneteket. Egyelőre nem bizonyított, de felvetődött már az is, hogy az apánál felléphet ilyenkor hormonális hatás, ami közrejátszik a változásban.

Végeredményben bármi is okozza a felsoroltak közül, akinél fennáll a couvade-szindróma, annak igenis érdemes vele foglalkozni. Fontos ez, egyfajta megelőzésképpen is, nehogy a szülést követően alakuljon ki súlyos depresszió az édesapánál. Az egyébként is gyakrabban fordul elő az új élet okozta szorongás és családfenntartóként hirtelen rázúduló felelősségérzet miatt.

Néhány jó tanács!

Szerencsére ez a szindróma nem tart sokáig és nem is annyira komoly, vagy veszélyes, hogy túlzott aggodalomra adjon okot. Erre igazán csodapirula sincs, a barátokkal, haverokkal való, férfias, őszinte beszélgetések, kiruccanások segíthetnek a leghatékonyabban.

Súlyosabb eseteknél mindenképpen szakemberhez kell fordulni. A mentális egészségügyi kezelés csökkentheti a fennálló szorongást és segíthet az esetleges kellemetlen tünetek megszüntetésében, illetve az apaságra való felkészítésben. Jó hír, hogy ezek a leginkább pszichés tünetek a baba születésekor meg is szűnnek.

Abban az esetben, ha nem felismert a szindróma a kispapánál, akkor is kerülendő a stressz a családtervezés és babavárás során. Érdemes sokat beszélgetni, közösen tervezni, megérteni egymást, társaságba járni, beszélni az esetleges problémákról, ez mind segíthet a leendő szülők előtt álló kihívásokban.

Felmérések szerint a legtöbb couvade-szindrómában szenvedő férfi az USA-ban, Thaiföldön és Svédországban él, jóval kevesebb azok száma, akik Magyarországon felismerik magukon a terhesség tüneteit.

Kapcsolódó cikkeink: