Terhesség

A várandós apákkal is törődni kell

A férfiaknak több támogatásra van szükségük, mielőtt és miután gyermekük születik, állítja egy kutatás.
2011. Április 06.

Bár a megkérdezett kispapák azt mondták, örömmel látogatták a szülésfekészítő foglalkozásokat a párjuk kedvéért, néhányukra oda sem figyeltek, mikor kérdéseket tettek fel a szülésznőnek, az ő aggodalmaikat és félelmeiket figyelmen kívül hagyták.

Asa Premberg szülésznő a szakdolgozatához készített felmérést a Göteborgi Egyetemen. A meginterjúvolt svéd férfiak elmondták, természetesnek veszik, hogy várandós párjuk áll a figyelem központjában, de néhányan arról panaszkodtak, hogy nehezebben ment az apává válás, amiért háttérbe szorultak a tanfolyamon.

“Néhány apuka fájlalta, hogy ha kérdést tettek fel a szülésznőnek, a szakember az anyának mondta el a választ.” – írta Premberg.

“Fontos, hogy a férfiaknak is lehetőségük legyen beszélni a félelmeikről, illetve kérdéseket feltenni a szülésznőnek, hogy értelmét láthassák a tanfolyamon való részvételnek. Általában máshonnan is informálódnak a szülés előtt, például a munkatársaiktól vagy a rokonaiktól.”

A szakdolgozat arra is fényt derített, hogy az apaszerepbe a társ támogatásán, védelmén és megnyugtatásán túl beletartozik az is, hogy meg kell küzdeniük a saját aggodalmaikkal és frusztrációjukkal. A szülőszobán a partner fájdalma, az ismeretlentől való félelem és a férfiasság kérdései nehezítik helyzetüket.

A baba első életévében a férfiak keményen dolgoznak azon, hogy kialakítsák kapcsolatukat gyermekükkel. Bele kell tanulniuk az apaság új szerepkörébe, miközben megőrzik saját egyéniségüket, és elsajátítják a csecsemőgondozás fortélyait is. “Igény van arra, hogy specifikus támogatást kapjanak a férfiak is a szülés előtt és után. Ez nem csak a férfiak javára válik, de a család többi tagja is profitál belőle.” – állítja Premberg.

Babaszoba: Valahol mindig éreztük, de egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az apaságig vezető út hasonlóan göröngyös, mint ami az anyasághoz vezet. Olvasd el cikkünket az apák félelmeiről, és arról, milyen fontos az apa szerepe a gyerekek életében.

Forrás: MTI