Terhesség

5 dolog, amiben támogathatod a terhes párod

Nem csak a cipekedés átvállalása fontos a következő kilenc hónapban.
2020. December 13.
5 dolog, amiben támogathatod a terhes párod (fotó: Getty Images)

Ezen az úton kezdettől fogva ketten jártok, és noha a terhesség kihordása és a szülés fizikai része a nőé, a folyamatban ketten vesztek részt.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a kismamák, akiknek partnerei aktívan részt vesznek a terhességben, jobban élik meg a várandósságukat. Egyszerűen mélyebben megélheti az élményt és a partner jelenléte megerősíti azt is, hogy később is számíthat rá. A whattoexpect.com 5 fontos dolgot mutat be, amellyel valóban támogatni tudod a gyermeket váró párodat. Ezekre érdemes hangsúlyt fektetned.

1. Figyelj és beszélj

A terhesség és a szülés miatt sok dolgot kell kézben tartani, jól kezelni, különösen az első alkalommal. Győződj meg arról, hogy a párod tisztában van azzal, hogy neked mindent elmondhat, kiadhatja az érzéseit, a feszültségeit, a most benne zajló nagy változásokat. A kapcsolatotokban sok változás lehet most, szoronghat a párod amiatt, hogy milyen anya lesz, vagy épp a testi változások miatt. Még ha úgy is gondolod, hogy túlaggódja a dolgokat, tartsd magadban ezeket a gondolatokat, kritikákat. Ne mondd neki, hogy ne aggódjon vagy nyugodjon meg. Ehelyett hallgasd meg, ajánld fel a segítséged, töltsetek együtt egy önfeledt, feltöltős délutánt. Mivel ketten vagytok ebben az új helyzetben, ne tartsd magadban te sem a félelmeidet, beszélgessetek, ez mindkettőtöknek jót fog tenni.

2. Láss hozzá

A párod nemcsak hullafáradt, hanem érzelmileg is sérülékeny. Vedd ki a részed a háztartási munkákból még inkább, mint eddig tetted. Főleg, ha már előrehaladott állapotban van. De gondolj a tehermentesítés más formáira is: főzz valamit titokban és tedd be a fagyasztóba, hogy később csak elő kelljen venni és megmelegíteni, mialatt a párod szundikálhat egyet. Ha megengedhetitek magatoknak, fogadjatok fel segítséget, fizessetek egy bejárónőt a baba születése utáni hetekre-hónapokra. És ami nagyon fontos: ne felejtsd el, hogy ő továbbra is nő, légy vele gyengéd, mondd neki, hogy milyen jól néz ki, masszírozd meg a vállát.

3. Csomagolj be

Természetesen a párodnak sok mindenre szüksége van a kórházi csomagjában, de neked is szükséged lesz néhány dologra. Pakolj be borotvát, fogkefét, fogkrémet, iPadet, extra akkumulátorokat, magazinokat vagy könyvet. Ne várj vele, nem tudhatod mikor kell rohannotok (nem nagyon valószínű, de előfordulhat), hetekkel a kiírt dátum előtt már állj készen. Néhány meglepetést is bekészíthetsz a párod táskájába: egy díszes, szép törülközőt, egy új papucsot vagy egy új köntöst. (A csokoládé sem árt soha.)

4. Készülj arra, hogy neked kell mindenkit értesíteni

Amikor a baba megszületik, akkor a partner feladata szokott lenni, hogy körtelefonokat intézzen, sms-eket küldjön, posztoljon a nagy hírről. Készülj fel arra, hogy számos kérdéssel bombáznak majd. Beszéljétek meg a pároddal, hogy kiket kell értesíteni, egyeztessétek le az elérhetőségeiket, telefonszámokat, email címeket. Ha ez nem a te stílusod, ha nem szeretsz posztolgatni, de mégis fontosnak tartjátok, akkor kérj segítséget egy baráttól. Vannak édesanyák, akik azonnal meg akarják mutatni a babájukat az Instán, míg mások már a gondolattól is irtóznak, hogy bárki smink nélkül lássa őket, beszéljétek meg, ő mit szeretne. Mindenesetre együtt találjátok ki, hogy kikkel és milyen formában osztjátok meg majd az örömhírt.

5. Legyél tájékozott

Természetesen tisztában vagy azzal, hogy mit jelent gyereket vállalni és terhesnek lenni, de valószínűleg mégis kicsit misztifikálod azokat a nagy változásokat, amik most a párodban játszódnak le. A tájékozódás minimális szintje, ha te is elmész vele az orvosi vizitekre, ha te is jársz szülésfelkészítőre. De ennél mélyebbre is áshatsz a témában, tölts le olyan alkalmazást, ami hétről-hétre mutatja, hol tart a fejlődésben a magzat, nagy hatást gyakorolhatsz a párodra, hogy tudsz olyasmiket például, hogy mi az a linea nigra vagy ha megleped azzal, hogy tudod, akkora éppen a babátok, mint egy avokádó. Minél több információval rendelkezel, annál nyugodtabb leszel, nem fognak kétségek gyötörni sem a baba, sem a párod egészségével kapcsolatban. Sokat tehetsz ezzel magadért és a párodért is.