Terhesség

Néhány dolog, amit az apa megtehet a gondtalan terhességért

Nemcsak az anyukák számára vannak tanácsok a terhesség idejére, amiket érdemes betartaniuk, hanem bizony az apukák számára is. Adunk néhány fontos tippet, amit érdemes a kispapáknak megfogadniuk!
2020. Február 15.
Néhány dolog, amit az apuka megtehet a gondtalan terhességért (Fotó: Getty Images)

Dohányzás és stresszmentes otthon

A dohányzás olyan súlyos szövődmények kockázatát is növeli, mint a halva születés, a vetélés, a méhe kívüli terhesség és a koraszülés. A várandós nők számára éppen ezért szigorúan tilos a dohányzás, de a passzív dohányzás is káros lehet, ezért javasolt az apukának is felhagynia a cigarettázással – ha máshol nem, legalább otthon.

A terhesség alatti stressz és szorongás is ártalmas lehet a magzatra nézve, és ha az apuka túl sokat idegeskedik, az az anyukát is stresszessé teheti. A kispapának érdemes stresszcsökkentő tevékenységekbe kezdenie, esetleg egy új hobbyt kipróbálnia. A baba érkezése miatt az apukát is aggodalmakkal töltheti el számtalan dolog, tarthat attól, hogy változik a párkapcsolatuk a gyermek születése után, és attól is, milyen új feladatok, teendők lesznek a kis jövevény körül. Érdemes ezekről az aggodalmakról beszélgetniük a párjukkal, hiszen a leghatékonyabban a kommunikációval oldhatják fel ezeket a félelmeket, és a közös tervezgetéssel.

Ha jelentkeznek a szimpátia tünetek

Gyakori jelenség az első babás, leendő apukáknál, hogy szimpátia tüneteket tapasztalnak, mint az étvágy változása, az emésztési zavarok, a hányinger vagy a fáradtság. Ezekről jó ötlet beszélni az orvossal, de nem érdemes elfeledkezni a lelki okokról sem. Nem csak a leendő anyukának van szüksége támogatásra, hanem az apukának is, és az aggodalmak is előidézhetik ezeket a fizikai tüneteket. Érdemes egy baráttal beszélgetni, aki nemrég lett apuka, ő biztosan jó tanácsokat tud majd adni. Ha jelentkeznek a tünetek, akkor jó ötlet az is, ha valamilyen tevékenységgel próbálja azokat elterelni a kispapa, mint a vacsora megfőzése, vagy besegítés a házimunkába, amit a leendő anyuka nagyon fog értékelni.

Türelem a partnerrel szemben

A terhességi hormonok hatására a kismama hangulata igazán ingadozó lehet, és néha nagyon érzelmessé, ingerültté válhat. Az apukának ilyenkor türelmesnek kell lennie vele, és segíthet, ha ő maga is megismeri, milyen folyamatok zajlanak éppen. Nem szabad ezeket a hangulatingadozásokat személyeskedésnek venni, valójában a kismama nem szeretné őt megbántani.

Jelenlét a kezdetektől

Az anyukának hatalmas támogatás, az apukának pedig jó felkészülés, ha az összes vizsgálatra elkíséri a kismamát. Az egyes aggodalmak oldásában segíthet az is, ha ezeken az alkalmakon felteszi a kérdéseit az orvosoknak, akik elmondják neki, milyen fizikai és érzelmi változásokon megy majd keresztül a párjuk. Az ultrahangos vizsgálatok, a baba szívhangjának meghallgatása, a rúgások megtapasztalása pedig mind olyan esemény, amelyek a kötődést is erősítik a pocaklakóval.

(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)