Gyerek

A gyesen lévő anyák végzik a legtöbb házimunkát

A gyesen lévő anyák töltik a legtöbb időt házimunkával, a legkevesebbet pedig a diákok, de a fiúk és a lányok között is nagy az eltérés.
2018. Január 24.
A gyesen lévő nők végzik a legtöbb házimunkát

A Központi Statisztikai Hivatal tanulmányát szemlézte a vg.hu, e szerint Magyarországon a gyesen lévő nők töltik a legtöbb időt házimunkával: 1999-2000-ben átlagosan 511 percet, azaz 8 és fél órát, tíz évvel később 2009-2010-ben még ennél is többet, egészen pontosan 31 perccel emelkedett a házimunkára fordított idő.

A tanulók napi átlagban egy órát töltenek háztartási teendőkkel, és a nemek közötti eltérés jól megfigyelhető: míg a lányok 76 percet töltenek házimunkával, addig a fiúk még a háromnegyed órát sem érik el az otthoni teendőkkel.

A legtöbb házimunkát a 60-69 éves férfiak és a 30-39 éves nők végzik, ha a korosztályokat figyeljük. Hosszabb időt töltenek házimunkával a hét végén, mint hét közben, tipikus hét végi munka a porszívózás és a fűnyírás.

A nők a tradicionális női szerepekhez köthető munkákat végzik, mint a takarítás, mosás és főzés, a férfiak pedig hasonlóan tradicionális férfi feladatokat végeznek: fűnyírás, sövényvágás, karbantartás.

A férfiak átlagosan 79 percet, a nők pedig 185 percet töltöttek házimunkával 2009-2010-ben, tíz évvel később a férfiak 15 perccel több időt, míg a nők ugyanannyit dolgoztak otthon.

Fizetetlen munkára, ami átlagosan 214 perc naponta a magyar népesség több időt fordít, mint a fizetettre, ami 164 perc naponta. Ha ezt a munkát nemzetgazdaságilag is vizsgáljuk, akkor azt találjuk, hogy a GDP kb. a negyedével lenne magasabb.

Kapcsolódó cikkeink házimunka témában:

Forrás: VG.hu