Kisgyerek

A házimunka 3 évvel meghosszabbíthatja az életed, de csak ha nő vagy

Munka után hazaérve mi másra vágyik az ember, ha nem egy kis pihenésre, láblógatásra és egy békésen eltöltött finom vacsorára kedvesünkkel, kis családunkkal. Ehelyett mi vár ránk legtöbbször?
2016. Október 27.

A házimunka 3 évvel meghosszabbíthatja az életed, de csak ha nő vagy

Mosatlan edények tornyosulnak a konyhában, szanaszét dobált szennyes ruhák, minden csupa por és kosz, és mindjárt itt a hétvége, amikor vendégek jönnek, szóval ki kéne takarítani… És az egészben talán a legrosszabb, hogy az ember épphogy végez a lakás kitakarításával, már szinte kezdheti is elölről.

Viszont mindannak ellenére, hogy valószínűleg mindnyájan a hátunk közepére kívánjuk a házimunkát, a legújabb kutatások eredményei szerint a rendszeres házimunka végzése jelentősen meghosszabbíthatja életünket.

A rotterdami University Medical Center kutatói több mint 7000 férfit és nőt kérdeztek meg az életstílusukról, házimunkához és egyéb ház körüli tevékenységhez való viszonyukról, majd évtizedek múlva megvizsgálták melyik csoportba tartozóknak volt magasabb az átlagéletkora. A kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy azok az 55 év feletti nők, akik viszonylag keveset dolgoznak a ház körül, átlagosan 83 évig élnek, míg a rendszeres házimunkát végző asszonyok sokkal nagyobb eséllyel élhetik meg a 86 éves életkort.

Érdekes módon, ugyanezen pozitív effektus a férfiaknál nem volt megfigyelhető, ők bármennyire is igyekeznek, szorgalmas házimunkavégzéssel is csak 1 plusz évet nyerhetnek. Ezzel ellentétben viszont azoknak a férfiaknak, akik sokat munkálkodnak a kertben 2,7 évvel nőhet meg az átlagéletkoruk a megfigyelés szerint.

Dr. Klodian Dhana, a kutatás vezetője szerint vizsgálati eredményeik talán részben azzal is magyarázhatók, hogy a nők átlagosan több házimunkát végeznek, a férfiak pedig többet tevékenykednek a kertben. Mindenesetre a férfiak egyelőre fellélegezhetnek, még a holland tudósok szerint is biztonságosabb helyük van a kertben, mint mosogatószivaccsal a konyhában.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress