Terhesség

Párkapcsolati problémák a terhesség alatt

Természetes, hogy a babavárás nem csak gyertyafényes vacsorákról és meghitt tervezgetésről szól. Íme néhány jó tanács, hogy oldjátok az esetleges feszültséget.
2016. Július 28.

Az ember lánya egyszer csak terhes lesz és azon kapja magát, hogy vitatkozik a partnerével. Nincs feltétlen egyetértés a nevekben, a költségvetésben, sőt a szex is feszültségforrás lehet. Life coachok, és mentorok tanácsai talán segíthetnek túljutni közösen az akadályokon.

A név

Probléma: Sajnos nem minden pár számára egyértelmű választás a születendő gyermek neve. Sokan valamilyen különlegeset, míg mások hagyományosabbat szeretnének. Számos más szempont is szóba jöhet és lássuk be, a dolog súlya sem apró, hisz gyermekünk élete végéig azzal a névvel fog létezni, amit választunk neki.

Hogy oldjátok meg? PhD. John Gottman szerint ilyen esetekben fontos, hogy meghallgassuk a partenrünk véleményét. Sokszor, ha megértjük miért szeretné azt a nevet választani, talán mi is jobban átérezzük és könnyebben konszenzusra juthatunk.

Önzőség

Probléma: A párod kihagyhatja az ultrahangot és az orvosi vizsgálatokat, míg a te időbeosztásod annyira zsúfolt, hogy azt sem tudod, hol áll a fejed? Ráadásul azt vágja a fejedhez, hogy csak te vagy állapotos és ez annyira leköt, hogy szinte más már nem is érdekel?

Hogy oldjátok meg? PhD. Tina B. Tessina álláspontja szerint habár a terhes fél szükségletei nyilvánvalóan előrébb valóak, meg kell tanulni úgy kérni, hogy partnerünk megértse mire van szükségünk. A legfontosabb a bizalom, hogy mindig ott legyetek egymásnak.

A szex harc

A probléma: A terhesség egyszerűen gyönyörűvé varázsol, a párod pedig úgy gerjed, mint egy kamasz. Ugyanakkor az egyetlen intim dolog, amire vágysz, az az ágyad és egy kiadós alvás.

Hogy oldjátok meg? Gottman a humort javasolja. Egy jó nevetés mindenre gyógyír lehet. Viccelődjetek nyugodtan azzal, milyen dolgok történhetnek a terhes szex alatt. Koncentráljatok arra, hogy mit szeretnétek az együttlétek során, ne arra, hogy mit ne. Ha félelmeitek vannak, vagy diszkomfort érzetetek, nézzétek a vicces oldalát.

A költségvetés

A probléma: Egy gyermek felnevelése bizony nem olcsó mulatság és előfordulhatnak már a spórolás ideje alatt is ebből feszültségek.

Hogy oldjátok meg? Gazdálkodjatok együtt. Számoljátok össze közösen mennyiből tudtok gazdálkodni és akár digitálisan, akár a hagyományos módszerrel, papírra vetve számoljátok ki mire mennyinek kell jutnia.

A hormonok

Probléma: Bizony a terhesség alatt előfordulhat, hogy a hormonok olyan reakciót váltanak ki belőled, hogy te sem ismersz később magadra.

Hogy oldjátok meg? Adj a gonosz énednek egy becenevet! Berens szerint kifejezetten eredményes lehet, ha a sötét énünknek a hormonok által gerjesztett hangulattal összefüggő nevet adunk, pl.: Morcos Juli, Toporzékoló Ildi. A szakember szerint nem csupán arra jó ez a módszer, hogy élesen elkülönítsük a viselkedésünket, de még akár szórakoztató is lehet.

(VIA)

Ezek is érdekelhetnek terhesség témában: