Baba

Szülés után: miért idegesít a párom?

Úrrá lett rajtad a baby blues és a párodon vezeted le a feszültséget? Már a hangja is idegesít, vagy "csak" az bosszant, ahogy az ételt rágja? Akkor ezt a cikket el kell olvasnod.
2016. Július 28.

Nem vagy egyedül. Ilyenkor biztos te is emlékezteted magad arra, hogy a párod miatt is született meg a babátok, de akkor is: itt és most ki nem állhatod őt. Ismerős érzés, ugye?

Ezért utálod őt

“Egyik éjjel cukorkát akartam enni. De amikor elővettem a zacskót, láttam, hogy mindössze két szem van benne, a férjem megette a többit. Miért csak kettőt hagyott? Hogy tudott ennyit megenni? Nagyon mérges voltam rá és azon agyaltam, hogyan szidjam le őt” – emlékszik vissza egy friss anyuka. “Az első hetekben könnyen kiakadtam a férjemre, pedig ő alapjában véve segítőkész volt.”

Dr. Shoshana Bennett, a szülés utáni depresszió szakértője szerint ez teljesen normális reakció. Az első hetek kialvatlansága miatt az édesanyák sokszor irracionálisan viselkedhetnek és gyakran sírva fakadhatnak. Mit tegyél, hogy a párod elviselje a rossz hangulatodat? “Nagyon könnyű verbális boxzsáknak használni az első hetekben a férjünket” – mondja dr Bennett. “Amikor frusztrált vagy, könnyebb egy másik felnőttel kiabálni a csecsemő helyett.”

A nők hajlamosak olyasmiket gondolni, hogy “mindent meg kellene tudnom oldani egyedül”, vagy hogy “ha igazán szeretném a babámat, akkor nem omlanék össze”. A szakértő szerint ha változtatsz ezen a gondolkodásmódon, akkor a düh, harag és frusztráció alább fog hagyni.

Mi a valódi probléma?

Ha már rájöttél, hogy igazából nem is a pároddal van bajod, akkor jó úton jársz. Keresd meg a probléma forrását. Ha minden rendben van a párkapcsolatoddal, de továbbra is csak veszekszel vele, akkor fiziológiai és hormonális dolgokra kell gondolnod.

Lehet, hogy nem is a párodra vagy mérges?

Alszol eleget?

Alvás… már azt sem tudod, mit jelent ez a szó, ugye? Ne becsüld alá az alvás fontosságát. “A jó alvás nem luxus, hanem létszükséglet” – mondja dr Bennett. Keress valakit, akire rábízhatod a babádat a nap folyamán egy kicsit, amíg alszol, vagy felváltva keljetek a picihez éjszaka a pároddal, hogy te is tudj pihenni.

Iszol eleget?

Akár hiszed, akár nem, a vízivás fontos, a dehidratáltság ingerlékenységet és szorongást okozhat. Ha szoptatsz, még inkább oda kell figyelned arra, hogy napi 8 pohár vizet megigyál. Mindig legyen egy pohár víz a közeledben, amíg szopik a babád, te is kortyold el a vizet.

Mi van az étrenddel?

Ugyan már nem vagy terhes, de most is oda kell figyelned arra, mit eszel. Ügyelj a fehérje- és kálciumbevitelre. Falatozgass gyakran a nap folyamán, így nem leszel gyenge és nyűgös. Nassolj némi mogyorót vagy mandulát, igyál egy-két pohár tejet is, amikor tudsz.

Valami hiányzik

Minden héten csinálj valami olyat, amit szeretsz. Találkozz a barátaiddal vagy csináltasd meg a körmeidet, a lényeg, hogy minden héten legyen valami lélekemelő örömforrásod.

Amikor eljön a pillanat

Nem számítanak az óvintézkedések, a hangulatingadozás bármikor rád törhet. Ilyenkor szusszanj egy kicsit, add át a babát a párodnak és menj át a másik szobába. Csak előtte mondd el neki, miért teszed ezt. Kommunikálj vele, hogy tudja, miért vagy olyan szeszélyes és mondd el neki, mi zajlik le benned. “Néha azt hisszük, ha leüvöltjük valaki fejét, akkor csökken a stressz” – mondja dr Bennett.

“Pedig valójában nem. Még ha egymilliomod másodpercig úgy is érezzük, megkönnyebbültünk, utána még rosszabbul érezzük majd magunkat és még több helyrehoznivalónk lesz.”

Mikor kezdj el aggódni?

Ha a szülést követő hetek után sem múlik el a rossz kedved, akkor keresd fel az orvosodat. A baby blues tünetei néhány hét után enyhülnek, a szülés utáni depresszió azonban sokkal tovább tart, az ebben szenvedő nőknek súlyos hangulatingadozásaik vannak, és extrém szomorúság uralja az életüket. Ha úgy érzed, téged is szülés utáni depresszió fenyeget, mindenképp fordulj szakemberhez.

Az eredeti cikk itt olvasható.

További hasznos cikkek: