Baba

A rejtőzködő pánikbeteg anyák

Bár időről időre előkerül a szülés utáni depresszió, a szorongás, a baby blues témája (sokszor valamilyen tragédia kapcsán), de sajnos hamar el is felejtünk beszélni erről a súlyos problémáról.
2018. November 04.
Meglepően sok anyukát érint a szülés utáni depresszió

Egy brit internetes oldal tett közzé egy videót, melyben egy kétgyermekes édesanya, Sophie Mei Lan beszél rendkívül nyers, szívfacsaró módon arról, milyen is átélni a pánikrohamot. Sophie levegőért kapkod, sír, és bevallja: “nem akarok itt lenni, nem tudok megbirkózni ezzel az egésszel”. A Channel Mum internetes oldal szerkesztői szerint a pszichés problémákat bemutató videó segíthet azoknak az anyáknak, akik hasonló problémákkal küzdenek, hiszen végre azt érezhetik, nincsenek egyedül.

Az anyák 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éreztek szorongást vagy küzdöttek valamilyen lelki problémával a terhességük alatt vagy a szülésük után. Különösen aggasztó, hogy az anyák felét senki nem figyelmeztette arra, hogy ez megtörténhet” – írják a szerkesztők a videó mellett.

A Channel Mum más aggasztó adatokat is közöl, többek között azt, hogy tízből három anyának volt már legalább egy pánikrohama, 23 százalékuknak pedig úgy volt pánikrohama, hogy a gyermeke is jelen volt. Az anyukák fele titkolja, hogy pánikrohama van, nem beszél erről senkinek, és sokan attól félnek, hogy megítélik őket a pszichés problémáik miatt. Az anyák 22 százaléka pedig olyan kilátástalannak érezte a helyzetét, hogy még az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejükben.

(Cikk forrása: parents.com)

Ez is érdekelhet: