Baba

Szülés utáni depresszió: tiszta kémia?

A szülés utáni depresszióról az tud igazán valamit, aki át is élte. A legújabb kutatások a gyógyítás új lehetőségével kecsegtetnek.
2011. Szeptember 29.

A mai képalkotó eljárások segítségével szinte belelátunk az agyba, fel tudjuk térképezni az agyi aktivitást és a folyamatokban részt vevő anyagokat is. A Centre for Addiction and Mental Health munkatársai a szülést követő négy-öt nap folyamán pozitronemissziós tomográf segítségével vizsgálták nők agyi aktivitását, és ezt összehasonlították olyan nők vizsgálati eredményeivel, akik nem szültek. Azt a felfedezést tették, hogy a nők agyában közvetlenül a szülés után a MAO-A (monoamino-oxidáz) enzim 43 százalékkal magasabb az átlagnál!

A MAO-A olyan agyi átvivőanyagok szintjét csökkenti, amelyek a kiegyensúlyozott hangulatért felelősek. Ha nő az agyban a MAO-A enzim szintje, rosszabb lesz a hangulatunk.

„A szülés utáni lehangoltság biológiájának vizsgálata roppant fontos, mivel ha ez az állapot súlyosbodik, az klinikai szintű depresszióvá fejlődhet. A depresszió az újdonsült édesanyák 13 százalékát sújtja, és a későbbiekben szörnyű következményekkel járhat. Reméljük, hogy kutatásaink eredménye hozzájárul olyan táplálékkiegészítők kifejlesztéséhez, melyek képesek a magas MAO-A szint miatt csökkent vegyületek pótlására, csökkentve ezzel a szülés utáni depresszió kockázatát”– idézi dr. Jeffrey Meyert, a tanulmány társszerzőjét az mrsn.hu.

Szép szülés, családi támogatás

Az egyik legfontosabb probléma, hogy az orvosi gyakorlatban már az ötvenes évek óta népszerű, MAO-gátló antidepresszánsok szoptatás mellett nem vagy csak korlátozottan szedhetők. Az viszont közismert, hogy az agyi folyamatokat nem csak a gyógyszerek hatóanyagai befolyásolják, hanem a környezet, a lelki támogatás, az elfogadó légkör. A szülés körülményei is hatással vannak a szülés utáni lelki folyamatokra. Már többször olvashattál nálunk az oxitocin pozitív lélektani hatásáról. Új felfedezés az is, hogy az anya számára riasztó élményként átélt traumatikus szülés a szülés utáni depresszióval összekeverhető poszttraumás stresszbetegséget okoz.Az tehát, ha az egészségügy nagyobb hangsúlyt fektet a felesleges beavatkozások elkerülésére és a szülők tájékoztatására, legalább bizonyos anyáknál segíthet megelőzni a szülés utáni lelki panaszokat.