Baba

„Azt éreztem, nem érdekel a négy gyerek, nem tudok csak miattuk itt maradni” – ilyen a szülés utáni depresszió a valóságban

"Mennyire könnyű lenne, ha csak kilépnék a gangról, és leugranék” - hangzik el a rémisztő mondat, de sajnos előfordul, hogy hasonlóan éreznek frissen szült édesanyák.
2023. November 28.
Kriszti szülés utáni depresszió
Fotó: Hoztam e világra / Youtube

Szülés utáni depresszió – sokat halljuk a kifejezést, de ritkán beszélnek róla teljes őszinteséggel maguk az érintettek. Aki sosem volt hajlamos depresszióra, szorongásra, az nagyon nehezen érti meg, hogyan fordulhat meg egy anya fejében az, hogy kárt tegyen akár magában, akár a gyerekeiben. Kriszti esetében a gondolat szerencsére gondolat maradt, de igazán hasznos belelátni, mi is játszódik le ilyenkor egy emberben.

A négygyermekes édesanya elmeséli a Hoztam e világra sorozat videójában, hogy egykori bántalmazottként már a várandóssága idején rémálmai voltak. Később pedig egyszerűen nem volt képes egyedül maradni, és szenvedett attól, hogy férje visszament dolgozni, ő pedig magára maradt a legkisebbekkel. „Egyre mélyebbre kerültem” – mondja. „Éreztem, hogy behúz a feketeség”. Ekkoriban a szorongást már öngyilkossági gondolatok kísérték.

Pontosan nem tudjuk meg, mi lett a család történetének feloldása, de reméljük, hogy mára mindannyian jól vannak. Jó látni, hogy Kriszti mellett több segítő is állt, azt pedig tiszteletben kell tartanunk, hogy ő csak annyit és addig mesél el a dolgokból, ameddig a lelke elbírja. Köszönjük a bizalmát.