Terhesség

A férjem megkímél a szextől

Olvasói levélre válaszolt a szexológus szakértő.
2014. Augusztus 13.

“Gyermekünk születése óta a férjem példás családapa, én is jól veszem az anyai szereppel járó akadályokat, de a szex nem állt vissza. Sokszor arra ébredek éjszaka, hogy a férjem pornót néz, és azzal magyarázza, hogy engem nem terhelne szexuális igényeivel. Állítólag neki így megfelel, engem viszont nagyon frusztrál. Mit tehetnék? Ez volt a legnagyobb rémálmom szülés előtt, hogy utána nem fog kívánni, hiába tettem meg mindent a testemért. A libidómmal semmi gond, de mire az altatásból visszaérek a hálószobába, ő alszik – vagy úgy tesz…” – írja Júlia (29), és tanácsot kér Terjéki-Tóth Nórától.

Mielőtt a nő anya és a férfi apa lesz, a szerepek mindenkinek tökéletesen egyértelműek. Működik a szerelmi élet, a kommunikáció, semmi nem vonja el a figyelmet a párkapcsolatban. Miután megszületik a baba, a nő teljes mértékben a kis jövevényre koncentrál, és a férfi ezt nehezen dolgozza fel. A szexualitás is sokszor csak lassacskán tér vissza, leginkább akkor, mikor a nő érzi “késznek” rá magát.

Általános tévhit, hogy a szexualitásban megjelenő problémákat meg lehet oldani verbálisan, kibeszéléssel. Nem lehet. Júliáék esetében nem tudni, hogy mitől, de a férjben megtört a vágy. Különféle kérdések cikázhatnak a férj fejében: lehet szexuális életet élni, ezzel árthat a feleségének? Júlia, a te feladatod ezekre a ki nem mondott kérdésekre választ adni indirekt módon! Ezzel tudod a férjed figyelmét finoman felkelteni. Csak egyszerű példák: begombolod a blúzodon a gombot ahelyett, hogy inkább kigombolnád, lehúzod a szoknyádat, nadrágodat, majd behajtod finoman az ajtót, amikor a férjed látja. Egy nő képes azokra a fortélyokra, amik nem látványosak, a férfi gyakran észre sem veszi, de abszolút elősegítik a probléma megoldását!

Próbálj közeledni a férjedhez: este, ha a baba már pihen, kérd meg a férjed, hogy masszírozza meg a lábad, a hátad. Az lenne a legfontosabb, hogy a testi kontaktus megjeleníthető legyen ismét, hogy egymásra tudjatok hangolódni. Ha ez sikerül, akkor pozitív irányba indulnátok, és lassanként vissza lehetne hozni a szexualitást! Jó lenne, ha a babát egy kicsit rábíznátok valakire, és ki tudnátok mozdulni otthonról, csak kettesben. Amikor lehet nyugodtan beszélgetni, megnézni egy filmet, színházba menni, barátokkal találkozni, kimozdulni a megszokott környezetből.

Nyilván a férjed beleragadt egy kicsit az apaszerepbe, fontos lenne neki is kilépni ebből, mert egy férfi sikerét (sikertelenségét) nagymértékben befolyásolja a partnerkapcsolatban megvalósított férfiúi szerepe. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, főleg a kezdeti időszakban, de ahogy telik az idő, kialakul, és a helyére kerül minden, ha mi is úgy akarjuk.

És végül: ne feledd, ha egy nő elfogadja magát, akkor viselkedésével azt sugallja, hogy más is képes arra, hogy megszeresse őt. A “jó nő” fogalma nem azt jelenti, hogy tökéletes alakkal és testsúllyal rendelkezik, hanem azt, hogy olyan kisugárzása van, amivel tud a férfira hatni.

Forrás: Kismama magazin