Terhesség

Van összefüggés a progeszteron és a biszexualitás között?

A szakemberek felfigyeltek arra, hogy a biszexualitás különösen gyakori azoknak az anyáknak a gyermekei körében, akik a terhesség során progeszteron hormonkiegészítőt kaptak.
2017. Április 07.

A szakemberek 34 olyan dán férfit és nőt vizsgáltak, akik különféle terhesség során felmerülő komplikáció miatt progeszteront kaptak, hogy a vetélés kockázata csökkenjen. A kutatás szerint a progeszteron egy máig alulértékelt, fontos szerepet játszik az emberi szexualitásban és pszichoszexualitásban. Közben arról sem születtek korábban kutatások, hogy az ilyesfajta kezelés a terhesség során milyen hatással van az utódokra.

A progeszteron a férfiak és a nők szervezetében természetesen előforduló hormon. Fontos szerepet játszik a nők menstruációs ciklusában, illetve segít abban, hogy a vetélés elkerülhető legyen. Hozzájárul más nemi hormonok kialakulásához, pl. a szteroid hormonokéhoz is, amely a stresszreakciók, a gyulladás és az anyagcsere különböző folyamataiért is felelős.

A 34 résztvevő 1959 és 1961 között született Koppenhágában. A 17 férfi és nő azért került kiválasztásra, mert anyjuk a terhesség idején progeszteron-kúrában vett részt. A résztvevők a20-as éveik közepén jártak, amikor szexuális orientációjukról kérdezték őket. Ötből egy közülük (20,6 százalék) “nem heteroszexuális”-ként definiálta magát. Ezen felül az is kiderült, hogy 24,2 százalékuknak volt már azonos nemű partnerrel szexuális kapcsolata, míg 17,6 százalék mindkét nemhez vonzódik, 29,4 százalék pedig a saját neméhez.

Kapcsolódó cikkeink:

A progeszteron-kezelés megelőzheti az ismétlődő vetélést

Hormonok hálójában

Forrás: Medipress