Teherbeesés

A progeszteron-kezelés megelőzheti az ismétlődő vetélést

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy ismétlődő vetélések utáni progeszteron-kezelés segíthet megtartani a következő magzatot.
2017. Január 17.

A progeszteront már több mint ötven éve alkalmazzák a teherbeesés segítésére: a hormon segíti a méh belső nyálkahártya-borításának stabilizálását, ezzel segíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy a progeszteron segíthet-e azokon is, akiknek nincs gondjuk a teherbeeséssel, viszont valamilyen okból elvesztik a fejlődő magzatot – adta hírül az Origo.

Mary Stephenson, az Illinois-i Egyetem kórházának az ismétlődő vetélés kutatási program vezetője szerint a többszöri vetélés igen gyakori probléma, amellyel szemben jelenleg nagyon kevés bizonyítékokkal alátámasztott kezelés áll rendelkezésre.

„Az ismétlődő vetélés érzelmileg rendkívül nehezen feldolgozható trauma, amely átlagban minden húsz nőből egyet érint, mégis viszonylag keveset hallunk róla, mert senki se büszkélkedik vele. S miközben elég sokat tudunk a sporadikus vetélésről, amely a női test természetes védekezési mechanizmusa a kromoszómahibát hordozó s ezért rendellenesen fejlődő magzatok kiküszöbölésére, a kézzelfogható ok nélküli ismétlődő vetéléssel kapcsolatos ismereteink jóval hiányosabbak” –idézi az Origo a nyilatkozatot.

A kutatás során a nagy, 116 betegből álló csoportot vizsgáltak, a csoporton belül mindenkinek a kórtörténetében szerepelt többszöri vetélés. A kutatás a méhnyálkahártya mirigyeire irányította a figyelmet: feltételezték, hogy az eddigi ismereteknél is nagyobb szerepet játszhat a terhesség korai szakaszában. A kutatásba bevonták a Yale Egyetem reprodukciós és méhlepény-kutató csoportját irányító Harvey Kliman-t, hogy közösen válasszák ki azokat az alanyokat, akiknél a méhnyálkahártya abnormális fejlődést mutatott, és jellemezzék a szövetet az nCyclinE fehérje kifejeződésének szempontjából.

Azokat a nőket, akiknek a méhnyálkahártyájában az nCyclinE fehérje rendellenes szintje volt kimutatható, progeszteron-kezelésben részesítették a menstruációs ciklusuk második fele alatt, ugyanis a méhnyálkahártya ebben az időszakban megy át azon az érési folyamaton, amely felkészíti az esetlegesen beágyazódó magzat befogadására.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a progeszteron növelte a sikeres, szüléssel végződő terhesség esélyét. A progeszteronnal kezelt nők több mint kétharmadának sikerült a terhességet megtartania, míg a hormonnal nem kezelt csoportban ez az arány az 50 százalékot is alig érte el.

„Rendkívül elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel, amely megerősíti, hogy a progeszteron igen jótékony hatású, ráadásul olcsó és kockázatmentes kezelés lehet az ismételt vetélésen átesett nők jelentős tömege számára” – idézi az Origo Stephenson-t, aki a fentieket a Fertility and Sterility című folyóiratban tette közzé.

„Az Endometriális Funkciós Tesztet eredetileg a meddőséggel küzdő nők azonosítására dolgoztuk ki, de a jelen munka során kiderült, hogy az ismétlődő vetéléssel jelentkező páciensek számára is hasznos diagnosztikus eszköz lehet”- nyilatkozta Kliman, aki a kutatásban alkalmazott nCyclinE szintjének kimutatására irányuló szabadalmazott teszt feltalálója is.

Stephenson véleménye szerint a többedik spontán vetélésen átesett nőknek mindenképp beszélniük kellene orvosukkal a progeszteronpótló kezelés lehetőségéről; hozzáteszi azonban, hogy az optimális terápiás döntést a vetéléssel összefüggésbe hozható tényezők alapos felmérése után lehet csak meghozni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A vetélések és a koraszülések egy része elkerülhető
  • Teherbe esés: ezeket a hormonvizsgálatokat érdemes elvégeztetni
  • Forrás: origo.hu/babaszoba.hu