Teherbeesés

Mennyit várjak a terhességgel vetélés után?

Vajon mennyi idős várakozást javasolnak a szakemberek azoknak a pároknak, akiknek el kellett búcsúzniuk az úton lévő babájuktól?
2024. Július 07.

Teherbe esni nem mindenkinek könnyű, és sajnos sok esetben, ha sikerül is, van, hogy spontán vetéléssel végződik. Egy magzat elvesztése nagyon fájdalmas, és teljesen egyéni, hogy kinek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy a lelki sebei begyógyuljanak.

Sok pár nem szeretne túl sokáig várni egy következő terhességig, és hamar újra próbálkozna. A hivatalos ajánlásokkal ellentétben egyes kutatások azt mondják, nem is érdemes túl sokáig várni, hiszen a vetélés utáni három hónapon belül nagyobb esélye van annak, hogy megfoganjon a baba, és annak is, hogy ne végződjön szomorúan a következő terhesség is.

Dr. Mark Trolice szülész-nőgyógyász szerint ha egy vetélésen keresztülment nő úgy dönt, hogy tovább vár az újabb teherbeeséssel, egy kicsit nagyobb az ismételt vetélés kockázata. Ez a meglátás ellentmond a nagyobb egészségügyi szervek ajánlásával, akik azt javasolják, hogy a párok várjanak 6 hónapot az ismételt próbálkozással.

terhesség vetélés után

Fontos tudni azonban, hogy az ajánlásoknál általában a lelki tényezőket figyelembe véve javasolják ezt, hiszen a szorongás sem a kismamának, sem a fejlődő babának sem jó.

Miért érdemes három hónapon belül újra próbálkozni?

Dr. Trolice úgy véli, hogy azok a párok, akik hamarabb kezdenek el újra próbálkozni, nagyobb valószínűséggel változtatnak az életmódjukon, hogy egészségesebb lehessen a terhesség. Azok között a nők között, akik tovább várakoznak, a kutatások alapján nagyobb az elhízottak aránya, mint azoknál, akik megpróbáltak teherbe esni.

Emellett azoknak, akik megpróbáltak korábban újra teherbe esni, azért is lehetett nagyobb eséllyel szerencséjük, mert egész egyszerűen fiatalabbak voltak, mint a később próbálkozók, és minél idősebb az anya, annál nagyobb az esélye a vetélésnek – így a nők és a férfiak biológiai órája miatt sincs értelme sokáig várni.

A nők a húszas éveik közepétől a húszas éveik végéig a legtermékenyebbek, és ez 35 éves koruk után jelentősen csökkenni kezd

– mondta el Dr. Tom Molinaro, reproduktív endokrinológus.

Fontos kiemelni azonban, hogy minden terhesség egyedi, csakúgy, mint minden vetélés is, ezért ha a vetélést valamilyen orvosi beavatkozás is követte, akkor a szövődmények és a fertőzések elkerülése végett érdemes betartani a kismamát és személyes történetét is jól ismerő orvos javaslatát!

Azoknál a pároknál, akiknél a vetélés a 13. hét után következett be (a spontán vetélések legnagyobb része ez előtt történik általában), érdemes kizárni az esetleges egészségügyi problémákat, az anya és a jövendőbeli baba érdekében is.

Mind Dr. Molinaro, és Dr. Trolice is egyetértenek abban, hogy nincs egységes, jól bevált recept arra, mikor érdemes újra próbálkozni, ám ha a párok fizikailag és mentálisan is készen állnak, akkor nem érdemes 6 hónapot várni. Ha viszont a veszteség miatt érzett szomorúság feldolgozásához több időre van szükség, mint fél év, akkor érdemes addig várni, amíg nem érzik magukat újra készen a leendő szülők.

Fotók: Getty Images, Forrás: Via