Teherbeesés

6 dolog, amit mindenképp tegyél meg, ha pozitívat teszteltél

Ha azok közé tartozol, akik babát szeretnének, és megjelenik a teszten a várva-várt két csík, ezeket mindenképpen tedd meg az örömujjongás után!
2023. Május 04.
Párörül a pozitív terhességi tesztnek

1) Válaszd ki a kísérőidet

Ha nincs olyan nőgyógyászod, akiben megbízol, itt az ideje, hogy mielőbb keress egyet. Ha nem szeretnél konkrét orvost vagy szülésznőt magad mellett tudni a várandósság alatt, gyűjts információkat arról a kórházról, ahova terhesgondozásra jársz majd, és ahol szülni szeretnél. Vedd sorra, kik lehetnek azok a fontos szakemberek, akik a segítségedre lehetnek – és itt most ne csak az orvosokra koncentrálj, hanem például a várandósmasszázsra vagy a kismamajógára is!

2) Kezdj magzatvédő vitamint szedni

Amikor egy pár babát tervez, a szakemberek azt javasolják, hogy a leendő anyuka már a fogantatás előtt szedjen rendszeresen magzatvédő vitamint. A meglepetésként fogant babáknál szinte biztos, hogy ez a felkészülés elmaradt, ezért ezt érdemes mielőbb pótolni!

3) Légy óvatos a gyógyszerekkel

Ha egy olyan nő készül babavállalásra, akinek valamilyen egészségügyi probléma miatt rendszeresen gyógyszert kell szednie, ideális esetben erről a kezelőorvosával is egyeztet, és ha szükséges (illetve ha lehetséges), még a fogantatás előtt áttérnek egy olyan terápiára, ami nem veszélyezteti a magzatot. Ha ez a lépés kimaradt és rendszeres gyógyszerszedőként lettél várandós, mielőbb beszélj az orvosoddal és tegyétek meg a szükséges lépéseket, hogy még véletlenül se essen baja a kicsinek. Az alkalmanként szedett gyógyszerek (például fájdalomcsillapítók) bevételét is fontold meg innentől kezdve!

Pozitív terhességi teszt

4) Hagyj fel a dohányzással és az alkoholfogyasztással

Ez a tanács valószínűleg nem szorul hosszas magyarázatra, hiszen a káros szenvedélyek baba nélkül is veszélyeztetik az egészséget. Terhesség alatt különösen növelik a komplikációk kockázatát, ezért mindenképpen kerülendők.

5) Igyál még több folyadékot

Arra a „jótanácsra”, hogy kismamaként kettő helyett kell enni, már rég rácáfoltak a szakemberek, azonban a folyadékbevitelt érdemes megemelni – megduplázni persze nem kell! Elsősorban szénsavmentes vizet vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyassz, a magas kalóriatartalmú cukros üdítőket hagyd meg másnak.

6) Kerüld az intenzív edzéseket

A fokozott fizikai terhelés semmiképp nem ajánlott babavárás alatt, ezért ezt jobb mellőzni, ha kiderült, hogy anyuka leszel. A mozgásnak természetesen nem kell búcsút inteni, hiszen – hacsak nem javasolja másként az orvosod! – az okosan megválasztott, rendszeres edzés kifejezetten jótékony hatású áldott állapotban is. Mielőtt ebbe belefognál, keríts sort az első orvosi vizsgálatra és csak akkor láss hozzá, ha a szakember is zöld utat adott a sportnak. 

Fotó: Getty Images