Teherbeesés

Tényleg működik a cukros házi terhességi teszt?

Érdekes kísérlet terjed a videócsatornákon.
2023. Február 24.

Ha fennáll a lehetősége egy terhességnek, a nők többsége mielőbb szeretne biztosat tudni. Ezért elmegy egy patikába terhességi tesztet vásárolni. Ám nem mindenki.

A Youtube-on és különféle blogokon terjednek tippek arról, hogyan lehet tesztet készíteni házilag – írja a whattoexpect.com.
A barkácsolós megoldás nyilvánvalóan olcsóbb, ám a szakértők egyetértenek abban, hogy nem megbízhatóak és nélkülözik a tudományos alapokat. De azért nézzük meg, hogyan is működnek!

Mi az a cukros terhességi teszt?

A cukros terhességi teszt egyfajta DIY, vagyis „csináld magad” teszt, amelynek során a vizeletet cukorral kombinálják, hogy megállapítsák, van-e jelen terhesség adott szervezetben. Sokan azt állítják, hogy a drogériákban kapható otthoni terhességi tesztekhez hasonlóan a cukros terhességi teszt is képes kimutatni a humán koriongonadotropin (hCG) terhességi hormon jelenlétét – csak sokkal olcsóbban.

Hogyan készül?

Nagyon egyszerűen. Néhány kanálnyi fehér cukrot teszünk egy sterilizált edénybe, és az első reggeli vizeletet (mivel ebben a legkoncentráltabb a hormon) a cukorra öntjük. Ha a cukor néhány perc múlva összecsomósodik, állítólag igazolt a terhesség. Ha könnyen oldódik, akkor nem. Úgy hangzik, mint valamiféle boszorkányság, igaz?

Hogyan működik?

Nincs tudományos magyarázat arra, hogyan – vagy miért – működhetnek a cukorterhességi tesztek. Kitalálói szerint a hCG megnehezíti a cukor feloldódását a vizeletben, és csomók képződnek. De ez csak spekuláció. Nincs bizonyíték arra, hogy megbízható ez az eredmény.

Mennyire pontos a csináld magad-teszt?

A cukros terhességi teszteket soha nem vizsgálták hivatalosan, és egyetlen nagyobb egészségügyi szervezet sem javasolja ezek használatát. Valami olyasmi ez, mint azok a hókuszpókuszok, amikkel megpróbálják megjósolni, hogy fiunk vagy lányunk születik-e. Például lógassunk egy gyűrűt a hasunk fölé, és hasonlók. Szórakoztató, de azért ne ez alapján rendezzük be a gyerekszobát!

Persze játszhatunk ilyesmit, hiszen ez mégiscsak kémia, de ha biztosat akarunk tudni, és megtehetjük, inkább vegyünk egy hagyományos tesztet, illetve nemsoká az orvost is meglátogathatod.