Teherbeesés

Mikortól mutatja ki a terhességi teszt, hogy úton van a baba?

Azt, hogy mikortól mutatja ki egy teszt a terhességet, nemcsak akkor jó tudni, ha babát szeretnél, hanem akkor is, ha pont nem szeretnél.
2024. Március 04.
terhességi teszt

Terhességi tesztet találni ma már nem nagy kihívás: kapható a patikákban, a drogériákban, de akár még a nagyobb szupermarketek polcain is megtalálhatod. A mostani tesztek már közel 100 százalékos eredményt ígérnek, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mikor végzed el! 

A terhességi tesztek az úgynevezett HCG hormon koncentrációját mérik. A terhességi hormonként is emlegetett HCG-t a megtermékenyített petesejt lepényszövete termeli, terhesség esetén a koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben, három nap után pedig a vizeletből is kimutatható.

Mikor érdemes tesztelni?

A várakozás nem mindig könnyű, a biztosabb eredmény érdekében azonban a legjobb megvárni a menstruáció kimaradását, és az azt követő negyedil-ötödik napra időzíteni a tesztet. 

A tesztet terméeszetesen korábban is el lehet végezni, ez azonban kockázatosabb: ha túl hamar veted be, fals negatív eredményt is mutathat, ami csalódást okozhat, ha babát tervezel, és hamis megnyugvást adhat, ha azt szeretnéd, hogy negatív legyen a teszt.

A legbiztosabb eredményt a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon kaphatod. Ha ezt ki tudod várni, közel 100 százalékos bizonyosságú eredményt látsz majd a teszten, míg a menstruációt megelőző időszakban csak 50-60 százalékos a bizonyosság.

Találhatsz olyan tesztet is, amelyik az orvosi vizsgálat megbízhatóságához hasonló eredményt ígér, és van ma már olyan teszt is, amely a menstruációt megelőző 4. napra, 90 százalékos eredményt ígér, 12.5 mlU/ml-es HCG-koncentrációt is érzékelve.

terhességi tesztek

Milyen terhességi tesztet vegyek?

Többféle terhességi teszt közül választhatsz, vehetsz egyszerűbb és olcsóbb, illetve komolyabb és drágább tesztet is. A tesztek többnyire 99%-os vagy „közel 100%-os” eredményt ígérnek, figyelmeztetve a terhességi teszt elvégzésének ideális időpontjára és körülményeire.

Bár a tesztek egy része azzal kecsegtet, hogy a nap bármely részében elvégezhető, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelni, ugyanis ekkor a legmagasabb a HCG szintje a vizeletben.

Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk túl sok folyadékot, mert az „hígíthatja” a vizeletet, és ezzel a hormon koncentrációját is befolyásolja. 

A normál érzékenységű tesztek mellett ma már léteznek extra érzékenységű tesztek (ezek általában 10-20 mIU/ml-es érzékenységű tesztek, míg a normál tesztek 25 mlU/ml-től mérnek) is, amely korábban, alacsonyabb HCG szint esetén is jelezhetik a fogamzást, ez esetben azonban később érdemes megismételni a tesztelést. A teszteket felbontás után azonnal használd fel, és egy tesztet csak egyszer használj!

A tesztek többségét néhány másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Vannak olyan tesztek, amelyek 1 percen, vagy akár 40 másodpercen belül eredményt ígérnek, a klasszikus daraboknál pedig körülbelül 5 percet kell várni, hogy biztos eredményt kaphass.

A tesztek egy teszt- és egy kontrollcsíkkal jelzik a terhességet: amennyiben mindkét csík megjelenik a jelzett időtartamon belül, akkor terhességet jelez a „műszer”. Pozitív teszt esetén mindenképp fordulj orvoshoz, hogy megbizonyosodhass arról, hogy a teszt eredménye valós és tényleg babát vársz, illetve hogy megkaphasd a megfelelő, szakszerű iránymutatásokat.

Nyitókép: Getty Images