Terhesség

Kombinált teszt: mire jó, kinek ajánlott?

A kombinált tesztet optimálisan a terhesség 12. hetében végzik, célja bizonyos genetikai betegségek, például a Down-szindróma szűrése. A vizsgálat vérvizsgálatból és ultrahangos vizsgálatból áll.
2015. Szeptember 09.

Hogy zajlik a teszt?

A kombinált tesztet, mely tulajdonképpen egy vérvizsgálat és egy ultrahangos vizsgálat együttes elnevezése, a terhesség első trimeszterében, a 11. és 14. hét között végzik, ideális esetben a 12 héten. Elsősorban arra használják, hogy bizonyos genetikai rendellenességek rizikóját megállapítsák. Ezek közé a kromoszóma-rendellenességek közé tartozik a Down-szindróma, illetve az Edwards-szindróma, és a Patau-szindróma.

A kombinált teszttel sok betegség kiszűrhető

Az ultrahangos vizsgálat során az ülőmagasság (CRL) alapján meghatározzák a pontos terhességi kort, megmérik a tarkóredőt, illetve az orrcsont jelenlétét. Ezek fontos jelzői lehetnek a Down-szindróma meglétének.

Mivel ezekben a hetekben a magzat még igen pici, a pontos méréseknek nagyon nagy szerepe van, hiszen néhány milliméter eltérés is sokat számít. A pontos terhességi kort is ezért számolják ki, hiszen a várandóssági hetekkel a tarkóredő normál értéke is változik.

Az ultrahangon emellett ellenőrzik a magzat végtagjainak és belső szerveinek megfelelő fejlődését is. A vérvizsgálat során az anyai vérmintában található két vegyület szintjét mérik: az egyik a HCG-hormon, a másik pedig a PAPP-A (pappalysin-1) nevű fehérje.

A kapott eredmények alapján kiszámolják a genetikai, fejlődési rendellenességek kockázatát, tehát a magzati rendellenesség valószínűségét számítják ki. Ennek megfelelően két csoportra oszthatóak a várandós kismamák: az alacsony kockázati arány (1:250 alatti) negatív tesztet jelent, míg a magas kockázati arány (1:250 feletti) pozitív tesztet, ebben az esetben további vizsgálatok elvégzésére lehet szükség. A vizsgálat eredménye negatív, de köztes kockázatú csoportba tartozik 1:250 és 1:1000 kockázat között. Ebben az esetben általában további szűrőtesztet javasolnak.

A vizsgálati eredmények néhány órán, esetleg néhány napon belül elkészülnek.

A kombinált teszt hatékonysága nagyjából 85-90 százalékos, az álpozitív eredmények aránya körülbelül 3-5 százalék.

Mikor ajánlott a kombinált teszt?

A kombinált teszt elvégzése a magzatot nem veszélyezteti, a vetélési kockázat elhanyagolható, nagyjából annyi, mint egy “sima” vérvétel esetén.

A kombinált teszt elvégzése bárkinek javasolt, kortól függetlenül, aki úgy gondolja, hogy ő szeretne, számára fontos a magzati kromoszóma-rendellenesség vizsgálata. A 35 év feletti, magasabb kockázati csoportba tartozóknak, krónikus betegeknek vagy azoknak a kismamáknak, akiknek a családjában vagy korábbi várandósságában előfordult már genetikai rendellenesség, vagy korábban többször előfordult spontán vetélés nagy valószínűséggel eleve javasolni fogja a kezelőorvos a kombinált-tesztet.

A kombinált teszt ára nagyjából 27-44 ezer forint között van.

Kapcsolódó cikkeink: