Terhesség

A terhesség tünetei

Vannak nők, akiknél már néhány héttel a fogamzás után megjelennek a terhesség első jelei, de akadnak olyanok is, akik ezekből szinte semmit sem tapasztalnak.
2016. Január 06.

A terhesség tünetei

Azért is érdemes ismerni ezeket a tüneteket, mert viszonylag korán lehet következtetni a terhességre, és minél előbb meg lehet kezdeni a szükséges terhes gondozást. 

“Az első terhességemnél csupán a melleimben éreztem feszülést, semmi egyéb korai jele nem volt annak, hogy várandós lettem. Amikor a második gyermekemet vártam, az első trimesztert szinte végig hánytam, reggelente szédültem, gyakran fájt a fejem, a melleim rendkívül érzékenyek voltak és annyira feszültek, hogy szinte szét akartak robbanni.

Én, aki korábban nonstop ittam a tejeskávét, még az illatától is rosszul voltam. Mielőtt még a menstruációm kimaradt volna, éreztem, hogy bizony ezek olyan tünetek, amelyek arra utalnak, hogy sikerült teherbe esnem. Örömködtem is a férjemnek, hogy hiába nem tapasztaltam még a menstruáció kimaradást mégis teljesen biztos vagyok a más állapotban. Aztán persze be is igazolódott, a terhességi teszt pozitívat mutatott, és később a nőgyógyászati vizsgálaton az ultrahang is megerősítette, hogy babát várok.”

Ebből az esetből is látszik, hogy nem csak a nőknél nem jelentkeznek egyformán a terhességi tünetek, de két ugyanolyan terhesség sincs.

A terhesség klasszikus tünetei

A menstruáció kimaradása nyilván a legfontosabb jele a terhességnek, de már előtte is lehet gyanakodni, ha a következő jeleket tapasztaljuk. Ezek a terhességi tünetek sem alakulnak ki egyformán, vannak nők, akiknél már rögtön a fogamzás után egy-két héttel jelentkeznek ezek az izgalmas változások, és vannak akiknél csak a negyedik hét körül. 

Megduzzadt mellek

A korai terhességben elképzelhető, hogy a mellek megduzzadnak, szúró vagy bizsergő érzés veszi meg kezdetét, a mellbimbó érzékenyebb, sőt még fájhat is. A feszítő érzésnek oka, hogy a terhességi hormonok növelik a mellben a vérellátást. Nehezebb súlyúnak és teltebbnek is érezhetjük, ezáltal a melltartónk is kényelmetlenné válhat, szoríthat és nyomhat éppen ott, ahol előtte nem. Alaki változással a mell felkészül a tejtermelésre.

A mellekkel kapcsolatban történő változás már nagyon korán, két héttel a fogantatás után észrevehető, de legtöbb esetben azoknál, akik fájó mellekről panaszkodnak, a negyedik héten jelentkeznek a tünetek. A terhesség előrehaladtával, amikor a test felkészül a szoptatásra, a hormonoknak köszönhetően a mellbimbó és környéke sötétebb árnyalatúvá válik.

Szeméremtest és hüvely színváltozása

Ahogy a terhesség halad előre, úgy az egyébként rózsaszín szeméremtest sötét lilás-vöröses színre változhat. Ennek magyarázata, hogy ezen a területen is megnövekedik a vér mennyisége.

Nagyobb mennyiségű hüvelyi folyás is jelentkezhet, ami teljesen természetes és ártalmatlan a babára. Abban az esetben, ha gyulladást észlelünk, esetleg fertőzés üti fel a fejét, a váladék kellemetlen szagú lesz, és erőteljes színe (akár zöldes vagy szürkés is lehet), mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat.

Természetes folyásnál – ha nem kóros -, nem javasolt az intim mosakodók használata, és extra kezelést sem igényel, ugyanis egyrészt érzékenyebb lehet a bőrfelület és irritációt okozhat, másrészt felboríthatja a természetes baktériumok egyensúlyát. A tisztasági betét (akár naponta többször is cserélve) javíthatja a komfortérzetünket. 

Hányinger hányással vagy anélkül

A terhesség leggyakoribb mellékhatása a hányinger, a fogantatás után három héttel elkezdődhet. A nők mintegy 80% -a megtapasztalja a reggeli hányingert, de akár napközben, éjszaka is előfordulhat hányás. Az első három hónapban a legjellemzőbb. A pontos okai nem ismertek, de valószínűleg az emelkedett terhességi hormonok, a HCG és ösztrogén a felelősek érte. Sok esetben fordul elő, hogy terhesen azok az illatok, szagok, amelyek korábban nem zavartak bennünket, felerősödnek és akár egy kellemetlen, nem jól eső szag is okozhat hányingert.

Fokozott vizelési inger

Abban az esetben, ha nem történt felfázás, az átlagos napi folyadékfogyasztás mennyisége sem növekedett, mégis többször járunk pisilni, ez is lehet az első jele a terhességnek. Ahogy nő a méh, úgy egyre jobban nyomja a húgyhólyagot, és ez okozhat gyakori vizelési ingert.

Fáradékonyság

Sok nő érzi úgy, hogy iszonyatosan fáradt a korai terhességben. Ebben az első néhány hétben a progeszteron hormon elkezd szárnyalni és ez okozhat álmosságot, kimerülést. Szinte hihetetlen, de a testünk már ilyenkor felkészül arra, hogy támogassa és energiát adjon a baba számára. Nem egy holtbiztos tünete a terhességnek, mivel máskor is érezhetjük magunkat fáradtnak, például stresszes időszakban, de mégis gyakran jár együtt a hányással, hányingerrel és hangulatváltozással.12 héttől ez a fáradtságérzés elmúlik, hiszen ekkor a méhlepény már teljesen kialakult. A második trimeszterben pedig fittebbek lehetünk, mint korábban bármikor!

Élelmiszer ellenérzés vagy sóvárgás

Az étvágyat illetően nagy változás tapasztalható. Érzékenyebb lehet az orrunk a szagokra, fémes szájízt érezhetünk szánkban. Azzal találhatjuk szemben magunkat, hogy azokat az ételek, melyeket korábban kifejezetten szerettünk, most egyáltalán nem kívánunk (sőt akár undorodhatunk is ezektől), de gyakori lehet az is, hogy általunk eddig nem kedvelt ételt a terhesség idején előszeretettel fogyasztjuk. Ezeket mind a hormonális változások okozzák. Egyes kutatások azt bizonyítják, az undor a női szervezet egyfajta védekező mechanizmusa a romlott vagy rossz élelmiszerekkel szemben, vagyis a test “sztrájkol” a baba védelmében.

A terhesség egyéb tünetei

Léteznek olyan terhességi tünetek is, amelyek kevésbé ismertek, vagy nem egyértelműek.

  • Enyhe vérzés

Előfordulhat, hogy pár csepp vér, vagy kisebb mennyiségű barnás, pecsételő vérzés a terhesség előjele. Általában a fogantatás utáni 10.-14. napon jelentkezhet és sokkal “könnyebb”, rövidebb ideig tart, kevesebb, mint egy átlagos menstruációs vérzés. Legtöbbször ez hastájon fájdalommentes és szinte csak a fehérneműn vehető észre. Ez a fajta vérzés a megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódását jelenti.

  • Görcsölés

Ritkább eset, de néhány nő tapasztalhat enyhe, görcsös fájdalmat a méh részen a terhesség korai szakaszában.

  • Hangulati ingadozások

Nagyon jellemző, hogy már az első időszakban sokkal érzékenyebbé válik a nő. Egyik pillanatban szokatlanul sírós, a másikban nevetős kedvében van. A hirtelen hangulatváltozásokban is a megemelkedett hormonok a ludasak.

  • Szédülés

A terhesség alatt a vérerek kitágulnak és csökken a vérnyomás. Ez bizony okozhat szédülést.

  • Székrekedés

A hormonális változások lelassíthatják az emésztést, változásokat okozhatnak a bélrendszerben is, amely székrekedéshez vezethet. A megnövekedett méh mérete is nyomást gyakorolhat az emésztőrendszerre és emiatt is lehet szorulás.

  • Hőemelkedés

Viszonylag korai nyoma lehet a terhességnek, ha a reggeli ébredést követően az alap testhőmérséklet megemelkedik. Jellemzően az ovulációt követően lesz magasabb a testhőmérséklet.

  • Fejfájás

Több nő is panaszkodhat arról, hogy a hormonváltozás következtében a terhesség alatt migrénes fejfájása van, de akad olyan eset is, amikor a korábban migréntől szenvedett illetőnek éppen a terhessége alatt szűnnek meg a panaszai, és abszolút nem jelentkezik fejfájás.

  • Élénk, rossz álmok

Ezen akár mosolyogni is lehetne, de való igaz, hogy rossz, zavaró álmok is jöhetnek éjszaka, nagyon sokszor pedig álmatlanság is jelentkezhet. Ezekért is a “háborgó” hormonok a felelősek.

Tényleges terhesség

Ezek a  felsorolt tünetek nem mindenkinél fordulnak elő, és nem is biztos jelei annak, hogy bekövetkezett a terhesség!  Mindenesetre, ha ezek közül a tünetek közül valamely felismerhető, akkor ajánlatos elvégezni otthon egy terhességi gyorstesztet. Abban az esetben, ha a teszt eredménye pozitív – még mielőtt a nagy eseményt másoknak is bejelentjük -, keressük fel szakorvosunkat, aki ultrahanggal 100% -osan meg tudja állapítani a terhességet.

Kapcsolódó cikkeink: