Terhesség

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

Nyelvünk gazdagsága a terhesség meghatározására lehetővé teszi egy nagyon kifejező jelző használatát: másállapot. De honnan tudhatjuk, hogy valóban másállapotban vagyunk? A terhességi teszt segíthet.
2002. Szeptember 02.

Más állapot: a szervezet minden szervrendszere “jelzi” a nőnek az új élet megjelenését, fejlődését. Furcsa, de ismert tény, hogy egyes nők már szinte a fogamzás pillanatától kezdve “érzik”, hogy teherbe estek, hamarabb, mint azt bármilyen vizsgálati módszerrel igazolni tudnánk. Leggyakrabban azonban a megtermékenyített petesejtből fejlődő ébrény-kezdemény beágyazódását követően jelennek meg azok a tünetek, szervi eltérések, melyek észlelése esetén a várandósság diagnózisát felállíthatjuk.

Ha a gyanú beigazolódik

A tüneteket csoportosíthatjuk specifikusságuk alapján, és ily módon megkülönböztetünk terhességi gyanút, valószínűségi és biztos jeleket.

A gyanújelek az egész szervezetet érintő úgynevezett vegetatív tüneteket jelentik: ilyen például a hányinger, a reggeli rosszullétek megjelenése, az aluszékonyság, a rossz közérzet, az érzelmi labilitás. Ezek kevéssé specifikusak a másállapotot illetően, a szervezet egyéb kórállapotaiban is előfordulhatnak.

Közelebb jutunk a diagnózishoz a valószínűségi jelek megjelenésével. Ezek közül a legfontosabb talán a menstruáció elmaradása. Ennek jósló értéke különösen az egyébként rendszeresen menstruáló nők esetén kiemelkedő. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, miszerint egyes esetekben több-kevesebb menstruációszerű vérzés még megfogant terhesség alatt is jelentkezhet, akár több cikluson keresztül is. Ez az “álmenstruáció” azonban többnyire a szokottnál kevesebb, rövidebb ideig tart, jellege tehát alapvetően eltér a megszokottól.

Melyek a terhesség jelei?

 • Hangulatingadozás
 • Egyes ételek kívánása, mások ok nélküli kerülése
 • Fáradékonyság
 • Gyakori vizelés
 • Émelygés, hányinger
 • Puffadás
 • Érzékeny, megduzzadt mellek
 • Kimarad a menstruáció
 • Megnő a testhőmérséklet
 • Pozitív terhességi teszt
 • További infók a terhességi tünetekről, jelekről ITT.

  Valószínűségi jelek közé soroljuk még a nemi szerveket illető változásokat is, mint például a méh megnagyobbodását, a mell feszességét, érzékenységét, a szeméremtest nyálkahártyája színének sötétebbé, vérbővebbé válását.

  Biztos jelként csak és kizárólag a terhesség közvetlen igazolását, az ébrény (embrió) vagy már a magzat kimutatását tekinthetjük. Ez napjainkban leggyakrabban ultrahang-vizsgálat útján érhető el, illetve előrehaladottabb terhességi kor esetén a magzat szívműködésének igazolásával, a magzat mozgásának észlelésével történhet.

  A magzati élet kezdete

  A természetes emberi kíváncsiságon, érzelmi igényen túl a terhesség mielőbbi felismerésének számtalan orvosi javallata is lényeges. A terhesség korai szakaszában a méh üregébe beágyazódott ébrény gyors, intenzív és igen bonyolult fejlődési folyamaton esik át.

  A beágyazódást követő két hónapon belül kialakulnak a szervek, szervrendszerek, létrejön az emberre jellemző alak és szerkezet. A magzati élet kezdetére (a beágyazódást követő 2. hónap elejére) az úgynevezett minőségi fejlődés már szinte teljesen befejeződik, innen kezdve lényegében a mennyiségi fejlődésé, a növekedésé a főszerep.

  A beágyazódás folyamata nagyjából az első elmaradt menstruáció idejére fejeződik be, innentől kezdve az új élet egységként kapcsolódik az anya szervezetébe, tőle már nem függetleníthetően folytatja fejlődését.

  Az első elmaradt menstruációt követően szinte napról napra változik alakja, szervrendszerei létrejönnek. Bonyolult, sérülékeny folyamat ez. Bizonyos ártó hatások (gyógyszerek, káros környezeti hatások, sugárzás, alkohol, fertőzések) ekkor okozhatják a legnagyobb kárt a fejlődő ébrény szervezetében. E fejlődési zavarok egy része a szervezet pusztulásához vezethet, ekkor korai spontán vetélés jön létre, egyes esetekben azonban magzati fejlődési rendellenesség lehet a szomorú következmény.

  Idejében észlelje

  Ezen veszélyek kiküszöbölhetők lennének, ha a nő már idejekorán tudatában lenne várandósságának, és megtenné a szükséges óvintézkedéseket a potenciális károsító hatások elkerülésére. Mindazon segítség, amit a másállapot mielőbbi viszonylagosan pontos felismerésében nyújthatunk a nőknek, komoly jelentőséggel bír a koraterhességi magzati károsító hatások elkerülésének segítésében. A szokottnál kevesebb menstruációszerű vérzés okának tisztázása szintén alapvető jelentőségű lehet: ilyen esetekben a diagnózis felismerése egyéb kórállapotok (pl. méhenkívüli terhesség!) korai felismerését is segítheti.

  Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

  A korai és viszonylag jó hatékonyságú, egyszerű felismerés napjainkban a terhességi gyorstesztek használatát jelenti. A forgalomban lévő gyorstesztek közös jellegzetessége a beágyazódott ébrény-kezdemény kezdetleges “lepényszövete” által termelt hormon, a HCG (humán chorio-gonadotropin) vizeletből történő kimutatása. A HCG termelődése a kezdetleges lepényszövet, a chorion megjelenését követően kezdődik meg. A beágyazódás folyamata már az első elmaradt menstruáció előtt megkezdődik. Igen érzékeny laboratóriumi módszerekkel tehát már a vérzéskimaradást megelőzően igazolni lehet HCG termelődését, ennek azonban csak ritka esetekben van komoly gyakorlati értéke (pl. lombikprogram esetén).

  Ha szeretnéd megtudni a szülés várható időpontját, akkor számold ki terhességi kalkulátorunkkal. A gyakorlatban általában a vérzéskimaradást követően néhány nappal éri el a vizeletből kimutatható HCG mennyiség a gyorstesztek érzékenységét. Bár a legtöbb teszt esetén nem előírás, mégis javasolhatjuk, hogy a vizsgálatot a reggeli első vizeletből végezzék: ugyanis a vizeletben ekkor éri el a legmagasabb koncentrációját a HCG.

  A tesztek megfelelő használat esetén igen jó találati biztonsággal jelzik a HCG jelenlétét. És az is kijelenthető, hogy a terhesség tesztek nagy része körülbelül 99%-os biztonsággal igazolja a terhességet. Álpozitív eredményt adhat vesebetegség, immunrendszeri kórállapot, illetve az agyalapi mirigyben termelődő és a HCG-hez igen hasonló kémiai szerkezetű hormon (LH) túltermelődése. A tesztek pozitivitása tehát nem jelenti a terhesség bizonyítását: valószínűségi jelként értékelhetjük. Pozitív terhességi teszt azonban minden esetben további vizsgálatok elvégzésének szükségességét jelenti.

  A gyorstesztek tehát igen nagy segítséget jelentenek mind a páciensnek, mind az orvosnak. A kapott lelet – legyen az pozitív vagy negatív – értékelése az adott egyedi eset kapcsán azonban mindig az orvos feladata! Minden vérzéskimaradás esetén tehát indokolt terhességi tesztet végezni, és ennek eredményével felkeresni a nőgyógyászt.

  Számos terhességi teszt közül választhatunk, vehetünk már 400 forintért is, de ha komolyabb eszközt választunk, akkor 3000 ezer forintot is fizethetünk érte. A tesztek többnyire 99%-os vagy “közel 100%-os” eredményt ígérnek – figyelmeztetve a terhességi teszt elvégzésének ideális időpontjára és körülményeire.

  Bár a tesztek egy része azzal (is) hirdeti magát, hogy a nap bármely szakában használható, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelnünk, ugyanis ebben a legmagasabb a HCG szintje. Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk folyadékot, mert az “hígíthatja” a vizeletet, így a hormon koncentrációjának szintjét is. Ahogy arra utaltunk már, az időzítés is fontos: érdemes a(z elmaradt) menstruáció napját követő 4-5. napig várni, hogy biztosabb eredményt kaphassunk.

  De létezik már olyan érzékeny digitális terhességi teszt is, ami a kimaradó menstruáció előtt 4 nappal már képes kimutatni a terhességet, ráadásul azt is jelzi, hogy hány hetes terhes a kismama. Bár azt hozzá kell tenni, hogy 5 nappal a menzesz előtt a 25mIU/ml érzékenységű digitális teszt csak közel 50 százalékos pontosságot ígér. (Ugyanez az eredmény az esedékes menstruáció napjára már 99%.)

  Az extra érzékenységű tesztek (ezek általában 10-20 mIU/ml-es érzékenységű tesztek, míg a normál tesztek 25 mlU/ml-től mérnek) korábban, alacsonyabb HCG szint esetén is jelezheti a fogamzást, ez esetben azonban – ahogy jeleztük is – később érdemes megismételni a tesztelést. A teszteket egyébként felbontás után azonnal használjuk fel – és csak egyszer tegyük ezt.

  A tesztek többségét néhány (5-15) másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Azoknak a teszteknek a többsége, amelyek 1 percen, vagy akár 40 másodpercen belül eredményt ígérnek, többnyire megjegyzik, hogy érdemes a más teszteken is feltüntetett 5 percet kivárni, hogy biztos eredményt kaphassunk.

  Találunk olyan tesztet, amelyik az orvosi vizsgálat megbízhatóságához hasonló eredményt ígér, és van ma már olyan teszt is, amely a menstruációt megelőző 4. napra, 90 százalékos eredményt ígér, 12.5 mlU/ml-es HCG-koncentrációt is érzékelve.

  A tesztek egy teszt és egy kontroll csíkkal jelzik a terhességet: amennyiben megjelenik a kontroll csík a meghatározott időn belül, akkor terhességet jelez a “műszer”. Minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a teszt eredménye valós és tényleg babát várunk.

  Kövesd nyomon a terhességedet Terhesség hétről hétre alkalmazásunk segítségével!

  Ezek is érdekelhetnek:

 • Mi vár rád az első terhességi vizsgálaton az orvosnál? Eláruljuk
 • Terhességi tesztek: csíkok, napok, időpontok
 • Kombinált teszt: mire jó, kinek ajánlott?
 • Csoda történt: terhes lettem!
 • Genetikai szűrővizsgálatok
 • Forrás: Anyák Lapja