Terhesség

Lehetnek jelei a beágyazódásnak?

Lehet tapasztalni bizonyos tüneteket, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik?
2020. Június 19.
Lehetnek jelei a beágyazódásnak? (Fotó: Getty Images)

Ahogy neve is mutatja, beágyazódáskor a megtermékenyített petesejt rátapad, beágyazódik a méh falába, és elkezdi a méhlepény kialakítását. Erre általában az ovuláció után 1-2 héttel kerül sor, és ez jelenti a terhesség kezdetét – írja a Parents.com.

Meg tudja mondani egy nő azt, mikor történik a beágyazódás? – Általában nem beszélhetünk konkrét beágyazódási tünetekről, inkább a terhesség legkorábbi tüneteiről. Nincs ugyanis egy olyan tünet, vagy tünetek, amelyek biztosan jelentkeznének, ha hamarosan megtörténik a beágyazódás, vagy éppen zajlik – mondta el a lapnak Dr. Jingwen Hou, reproduktív endokrinológiára és meddőségre szakosodott szülész-nőgyógyász. Azonban a szakember szerint vannak nők, akiknél kisebb vérzés, pecsételés fordulhat elő a beágyazódás kapcsán.

Tehát vannak, akiknél a beágyazódás semmilyen tünetet nem produkál, de akadnak olyanok is, akik tapasztalhatnak bizonyos jeleket. Ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak.

Vérzés

Dr. Hou szerint vannak nők, akik pecsételő vagy kisebb mennyiségű vérzést tapasztalhatnak 10-14 nappal a megtermékenyítés után, és ez feltehetően a beágyazódáshoz kapcsolható. Nincs olyan felmérés, kutatás, amely biztos arányt tudna mondani, de a szakember szerint különféle tanulmányok alapján ez a tünet nagyjából a terhességek 10-30%-ánál fordul elő.

Az oka az lehet, hogy a méhfalba való beágyazódáskor a méh nyálkahártyájáról leválik egy darab az irritáció miatt. Ez általában 1-3 napig tart, nagyjából egy héttel azelőtt, amikor a menstruáció kezdődne, emiatt sokan azt gondolják, hogy korai vagy enyhe menstruációs tünetet tapasztalnak. Azonban a piros menstruációs vérzéstől eltérően a beágyazódási vérzés világos rózsaszín vagy barna színű. A vérzés enyhe, nem erősebb egy átlagos havi vérzésnél.

Görcsök

A szakember szerint vannak nők, akik kisebb görcsöket tapasztalhatnak a beágyazódás idején. – Azonban nem tudjuk biztosan, hogy ez a beágyazódáshoz kapcsolódik-e – mondta Dr. Hou. A görcsök a vérzéssel egy időben jelentkeznek, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak, a has vagy a hát alsó részén érezhetőek.

Egyéb tünetek

Van néhány tünet, amelyet még tapasztalhatnak néhányan a beágyazódáskor – ezeket könnyen össze lehet téveszteni a PMS tüneteivel. – Fontos megérteni, hogy ezek nem diagnosztikus tünetek, ezért a terhességi teszt a módja annak, hogy lássuk, vajon beágyazódás vagy PMS okozza-e ezeket – mondta el a Parents.com-nak Dr. Chloe Acevedo, az Atlantic Medical Group Women’s Health szülész-nőgyógyásza.

Milyen tünetek jelentkezhetnek még?

  • Mellfájdalom: a hCG, az ösztrogén és a progeszteron hormonok miatt a mellek érzékenyek lehetnek – ez erősebben érzékelhető, mint a PMS okozta mellfájdalom.
  • Hányinger: mivel a fogamzást követően egy kicsit lelassul az emésztőrendszer, egyes nők tapasztalhatnak émelygést, székrekedést, emésztési zavarokat. A progeszteron és a hCG hormonok is hozzájárulhatnak ehhez.
  • A mellbimbó sötétedése: a terhességi hormonok hatással lehetnek a mellbimbó sejtjeinek színére is.
  • Fáradtság: mivel a szervezet felkészül a magzat fejlődésére, a megszokottnál nagyobb fáradtságot tapasztalhatnak néhányan.
  • Fejfájás: a terhességi hormonok és a megnövekedett vérmennyiség okozhat feszítő fejfájást is.
  • Puffadás: a növekvő progeszteron-szint puffadást is okozhat, hasonlóan a PMS okozta puffadáshoz.
  • Hangulatingadozás: ahogy a menstruáció előtt, a beágyazódáskor is lehet érzékenyebb néhány nő.
  • Fémes íz: a fogamzás után a növekvő ösztrogénszint miatt fémes ízt érezhetnek néhányan a szájukban.

Mi a teendő, ha tapasztaljuk ezeket a tüneteket?

Dr. Hou azt javasolja, hogy végezzünk otthoni terhességi tesztet ilyenkor – de mivel a beágyazódásra 1-2 héttel az ovuláció után kerül sor, ez az időpont korai lehet ahhoz, hogy pontos legyen a teszt. A szakember szerint ezért érdemes még egy hetet várni a teszttel, hogy a hCG-szint elég magas legyen.

Forrás: parents.com