Terhesség

A beágyazódás jelei

Sokan semmilyen jelét nem érzékelik a beágyazódásnak, de vannak, akiknél konkrét tünetek jelentkeznek. Lássuk, melyek lehetnek ezek.
2016. December 10.

A beágyazódás jelei

Vannak, akik a terhességet a fogantatástól számítják, mások a beágyazódástól. Egyértelmű jele a terhességnek a menstruáció elmaradása, esetleg a reggeli rosszullétek, hangulatváltozás, mellfeszülés, a megváltozott szagérzékelés, egyes ételek, ízek elutasítása vagy épp ellenkezőleg, a kívánósság. Ezek a jelek a terhesség meglétét mutathatják, jelentkezhetnek a terhesség igen korai szakaszában, bár korántsem jellemzőek minden nőre.

De mik lehetnek a beágyazódás jelei? Vannak-e egyáltalán egyértelmű tünetek?

Vannak nők, akik a peteérésüket is érzik, tapasztalják és olyanok is akadnak, akik egészen biztosak abban, hogy észlelik a megtermékenyülést. A beágyazódás jelei is hasonlóan alakulnak: vannak, akiknél semmilyen tünetet nem produkál, másoknál viszont egyértelmű jelei vannak.

A spermiumok, miután bejutottak a nő szervezetébe várják, hogy találkozzanak a petesejttel. Előfordulhat, hogy ez akár 2-3 napig is eltart. Amikor összetalálkoznak, akkor megtörténik a fogantatás. Ezután 7 napig vándorol a megtermékenyített petesejt, és a fogantatástól számított 7-9 nap múlva megkezdődik a beágyazódás, vagyis amikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Innentől kezdve már lehet HCG hormon a vérben. A beágyazódás 5 napig tart, tehát nagyjából a 12. napon fejeződik be, innentől kezdve rohamosan nő a HCG hormon mennyisége és a 14. napon már kimutatható a vizeletből is, a terhességi teszt által.

A beágyazódás jele lehet a pecsételő vérzés. Általában a következő menstruáció előtt egy héttel jelentkezik. Ez néhány csepp vért jelent, rózsaszínű vagy barnás és semmiképpen sem valódi vérzést.

A beágyazódás tünetei közé sorolhatjuk még a szokatlan alhasi görcsöt, szurkáló érzést.

Szintén utalhat beágyazódásra a testhőmérséklet változása: a megtermékenyítést követően a megemelkedett progeszteronszint következtében néhány tized fokkal megemelkedik a testhőmérséklet. A hőmérőzést érdemes mindig ugyanabban a napszakban, leginkább reggelente elvégezni.

Tudj meg még többet a beágyazódásról: