Terhesség

“Terhes vagyok?” 6 dolog, amit tudnod kell a két hétről, míg ki nem derül

Az ovuláció és a terhességi tesztelés között eltelt két hét igencsak idegölő lehet. Segítünk átvészelni!
2017. Március 01.

“Terhes vagyok?” 6 dolog, amit tudnod kell a két hétről, míg ki nem derül

1. PMS tüneteket tapasztalhatsz

Bármilyen furcsa is, a PMS tünetek és a terhesség korai jelei szinte pontról pontra megegyeznek. Hogy mi ennek az oka? Az hogy az ovulációt követő héten több progeszteront termel a szervezeted attól függetlenül, hogy terhes vagy-e vagy sem. A progeszteron pedig többek között a PMS tünetek többségéért is felel, mint pl. felfújódás, érzékeny mellek vagy a hangulatingadozás. Ha várandós vagy, akkor ennek a termelődése körülbelül 10 nappal a tüszőrepedés után leáll. (Ahogy a szintje csökken a szervezetben, úgy csökkennek a PMS tünetek is, mígnem végül megjön a menstruációd).

Ha azonban kisbabát vársz, a progeszteron termelés nem áll le (sem a PMS tünetek). A különbség a PMS és a korai terhesség jelei között tehát nagyon nehezen megállapítható.

2. Vérezhetsz, ami azonban nem biztos, hogy a menzeszed

A beágyazódási vérzést, ami körülbelül a nők 30%-ánál fordul elő, nagyon könnyű összetéveszteni a menstruációval. Időben is nagyjából akkor jelentkezik, amikor a havi vérzés (esetleg pár nappal hamarabb), mikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. A menstruációhoz hasonlóan vérzés és enyhe hasi görcsök kísérik, azonban van, amiben mégis más. A beágyazódási vérzés általában gyengébb és rövidebb ideig tart, mint a menzesz. Gyakrabban tapasztalhatsz ilyenkor pecsételést, mintsem egész napos vérzést. A színe élénkpiros helyett inkább barnás-feketés.

Ha azonban nem észlelsz semmi ilyesmit, akkor sincs okod aggodalomra. Enélkül is lehetsz terhes, a legtöbb nő egyáltalán nem érzékeli a beágyazódást!

3. Vedd úgy, mintha terhes lennél

Habár mindössze 15-25% esélyed van teherbe esni egy-egy ciklus alkalmával (az életkorodtól függően), fontos, hogy úgy kezeld magad, mintha az lennél, addig is, amíg ki nem derül biztosan. Korlátozd az alkoholfogyasztásod, igyekezz napi 1-2 csésze kávénál megállni, kerüld az esetlegesen magas higanytartalmú halak fogyasztását, a nyers vagy nem teljesen átfőtt tengeri herkentyűket, húst és tojást. Természetesen nem kell mostantól szigorú korlátok között élned, de javasolt kicsit jobban odafigyelned az egészségedre. A legegyszerűbb, ha úgy viselkedsz, mintha már várandós lennél – hiszen előfordulhat, hogy az is vagy.

4. Mozogj ugyanúgy, ahogy eddig

Ha eddig is közepes intenzitású testmozgást végeztél, azt egész nyugodtan folytathatod. A stressz rossz hatással van a termékenységre, a mozgás pedig nagyon jó stresszlevezető. Ettől függetlenül abban az orvosok is egyetértenek, hogy nem tanácsos ilyenkor elkezdeni valami új szuperintenzív edzésforma gyakorlását, ez ugyanis túlságosan megterhelheti az idegrendszered. Az olyan mozgásformák, amelyek jelentősen megemelik a testhőmérsékletet (pl. bikram jóga, hot spinning), megakadályozhatják a beágyazódást.

5. Ha ovuláció után kevesebb, mint 14 nappal megjön, keresd fel az orvosod

Ha az ovuláció és a menzeszed között kevesebb, mint 14 nap telik el, az arra utalhat, hogy valami miatt nem tudsz teherbe esni. Ennek olyan egyszerű oka is lehet, mint hogy nem jól számoltad ki az ovulációd, de előfordulhat, hogy a luteális fázis rendellenessége okozza – vagyis a szervezeted nem termel elég progeszteront, hogy képes legyen fenntartani a terhességet. Az orvosod valószínűleg progeszteron pótlást fog felírni, hogy megnyújtsa a luteális fázist (az ovuláció és a következő menstruáció közötti időszakot).

6. Szedj terhességi vitamint

Az igazság az, hogy már mielőtt kiderülne, hogy babát vársz, napi szinten 400-800 mikrogramm folsavat kellene szedned. Ez azért fontos, mert a folsav segít megelőzni az idegcsőelzáródási rendellenességeket, és mert a magzati velőcső – melyből később a baba agya és gerincvelője lesz – a várandósság első 4 hetében fejlődik ki.

Kapcsolódó cikkeink terhesség témában: