Terhesség

8 dolog, amit azonnal tegyél meg, ha pozitív lett a terhességi teszted

A pozitív terhességi teszt csalhatatlan jele annak, hogy mostantól nem csak a saját egészségedre kell odafigyelned, hanem a nemrég fogant picire is.
2021. Április 15.
Mit kell tenni, ha két csík jelenik meg a terhességi teszten?  (Fotó: Getty Images)

1) Gondold át, kik legyenek a kísérőid ezen az úton

Ha nincs olyan nőgyógyászod, akiben megbízol, itt az ideje mielőbb keresni egyet. Ha nem szeretnél konkrét orvost vagy szülésznőt magad mellett tudni a várandósság alatt, akkor gyűjts információkat arról a kórházról, ahova járni fogsz. Gondold végig, kik lehetnek azok a fontos szakemberek, akik a segítségedre lehetnek – és itt most ne csak az orvosokra koncentrálj, hanem például a várandósmasszázsra vagy a kismamajógára!

2) Kezdj magzatvédő vitamint szedni

Amikor egy pár babát tervez, a szakemberek azt javasolják, hogy már a fogantatás előtt szedjen rendszeresen magzatvédő vitamint a leendő anyuka. A meglepetésként fogant babáknál szinte biztos, hogy ez a speciális felkészülés elmaradt, ezért ezt érdemes mielőbb pótolni és a lehető leghamarabb elkezdeni a megfelelő készítmény szedését.

3) Légy óvatos a gyógyszerekkel

Ha egy olyan nő készül babavállalásra, akinek valamilyen egészségügyi probléma miatt rendszeresen gyógyszert kell szednie, ideális esetben erről a kezelőorvosával is egyeztet, és ha szükséges (illetve ha lehetséges), még a fogantatás előtt áttérnek egy olyan terápiára, ami nem veszélyezteti a magzatot. Ha ez a lépés kimaradt és rendszeres gyógyszerszedőként lettél várandós, mielőbb beszélj az orvosoddal és tegyétek meg a szükséges lépéseket, hogy még véletlenül se essen baja a kicsinek. Az alkalmanként szedett gyógyszerek (például fájdalomcsillapítók) bevételét is fontold meg, mielőtt beszélsz az orvosoddal.

4) Hagyj fel a dohányzással és az alkoholfogyasztással

Ez a tanács valószínűleg nem szorul hosszas magyarázatra, hiszen a káros szenvedélyek baba nélkül is veszélyeztetik az egészséget. Terhesség alatt különösen növelik a komplikációk kockázatát, ezért mindenképpen kerülendők.

5) Nézz utána, hogyan előzheted meg a toxoplazmózist

Az első babájukkal várandós kismamák számára sokszor teljesen ismeretlenül cseng a toxoplazmózis neve, pedig babát várva fontos tisztában lenni azzal, hogy mit takar és hogyan előzhető meg. Szerencsére ma már egy szimpla vérvétellel rendszeresen ellenőrizhető a várandósság alatt, hogy biztonságban vagytok-e a kicsivel.

6) Igyál még több folyadékot

Arra a “jótanácsra”, hogy kismamaként kettő helyett kell enni, már rég rácáfoltak a szakemberek, azonban a folyadékbevitelt tanácsos megemelni – megduplázni persze nem kell! Elsősorban szénsavmentes vizet vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyassz, a magas kalóriatartalmú cukros üdítőket hagyd meg másnak.

7) Kerüld a túlzottan intenzív edzéseket

A fokozott fizikai terhelés semmiképp nem ajánlott a várandósság alatt, ezért ezt ajánlott mellőzni, miután kiderült, hogy anyuka leszel. A mozgásnak természetesen nem kell búcsút inteni, hiszen – hacsak nem javasolja másként az orvosod! – kifejezetten ajánlott az okosan megválasztott, rendszeres edzés. Mielőtt ebbe belefognál, keríts sort az első orvosi vizsgálatra és csak akkor láss hozzá, ha a szakember is zöld utat adott a sportnak. 

8) Mondj le a szaunáról

Ha nagy szaunarajongó vagy, biztos nem tesz boldoggá a hír, a magzat védelmében azonban nagyon fontos, hogy kerüld a forróságot. Hidd el, kismamaként is megtalálod majd a “gyerekbarát” módját a kikapcsolódásnak és a bőrfeszesítésnek is.