Terhesség

Biztonságos terhesség alatt a paracetamol?

A paracetamol tartalmú gyógyszereket széles körben alkalmazzák, főként fájdalom- és lázcsillapításra, többek között a terhesség alatt is. A gyógyszerek biztonságosságát azonban egyre többen kérdőjelezik meg.
2018. Február 02.
Mindig egyeztetni kell az orvossal a gyógyszerszedésről

A paracetamol (acetaminofen) hatóanyagú gyógyszereket nagyon sok háztartásban megtalálhatjuk, hiszen a legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapítók közé tartoznak, de sok kombinált szerben – például a nátha vagy megfázás kezelésére alkalmazott forró italokban – is ez a hatóanyag van. Ezeket a gyógyszereket gyakran ajánlják terhes vagy szoptató kismamáknak is, de a biztonságosságukkal kapcsolatban sajnos még mindig sok a kérdés.

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy mennyire kockázatos a paracetamol tartalmú szerek szedése a várandósság alatt. Például az egyik kutatásból kiderült, hogy azon kismamák gyermekeinél, akik 7 napnál hosszabb ideig szedtek ilyen gyógyszereket, jelentősen megnőtt a hiperaktivitás és a viselkedési zavarok kialakulásának rizikója – ráadásul függetlenül attól, hogy a terhesség korábbi vagy későbbi szakaszában szedték a gyógyszereket.

Egy másik kutatócsoport pedig állatkísérletek során derítette ki azt, hogy a minimum egy hétig szedett paracetamol a hím és nőstény egerek szaporító szerveinek fejlődését egyaránt befolyásolja, csökkenti a termékenységüket. Ráadásul ezek a negatív hatások nemcsak azon egerek utódainál jelentkeztek, amelyek a hatóanyagot kapták, hanem egy generációval később is.

A legújabb, nemrég megjelent kutatás eredményei szerint pedig a terhesség alatt szedett acetaminofen a nyelvi- és beszédfejlődésre is hatással lehet. A kutatásban 754 nőt vontak be, akik 59 százaléka szedett paracetamol tartalmú gyógyszert, a terhessége 8. és 13. hete között. A hölgyek gyermekeinek nyelvi fejlődését a kicsik 30 hónapos korában vizsgálták, és úgy találták, hogy az összes gyerek 10 százaléka tekinthető a nyelvi fejlődésben elmaradottnak, és a megkésett beszédfejlődésűek között több a fiú, mint a lány. Azonban, ha az anya hat vagy több paracetamol tartalmú tablettát vett be a terhessége korai szakaszában, a megkésett beszédfejlődés rizikója a hatszorosára nőtt a kislányok körében (a fiúkra nem volt ilyen hatással).

Shanna Swan professzor, a kutatás vezető szerzője az European Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban azt írja: “…ezen eredmények alapján, ha további kutatások is alátámasztják őket, minden várandós nőnek érdemes megfontolnia a gyógyszerszedést, és arra is figyelni kell, hogy csak korlátozott mennyiségben vegyenek be paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat.”

Sajnos, nem lehet tehát egyértelműen kijelenteni sem azt, hogy a paracetamol károsítja a magzatot, de azt sem, hogy tökéletesen biztonságos. Rendkívül fontos, hogy bármilyen gyógyszer szedése előtt konzultáljunk az orvosunkkal, és a lehetséges előnyök és veszélyek mérlegelése után döntsük a gyógyszer mellett vagy éppen ellene.

(via)

További cikkeink a témában: