Terhesség

Éjjel gyógyszerautomatákból is vehetnénk gyermekgyógyszert

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni.
2024. Április 13.
gyógyszer
Fotó: Getty

Gyógyszerautomaták szolgálatba állításával javítaná az egészségügyi államtitkár a gyógyszerekhez való hozzáférést – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésén.

Az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít – idézi a Népszava cikke Takács Pétert, akinek a szavaiból az derült ki, rendhagyó megoldásokat is számításba vesznek. Mint mondta, az alapellátási ügyeleteken van annyi gyógyszer, amennyivel szükség esetén reggelig ellátható a beteg, a többihez megkapja a vényt, másnap reggel kiválthatja őket a patikában. Takács Péter szerint viszont a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni. Erre több megoldási javaslat van, köztük az is, hogy ezt a feladatot gyógyszertár által üzemeltetett gyógyszerkiadó automatával oldják meg. A bejelentést a teremben ülők hangos moraja kísérte.

A nemtetszés-nyilvánításra az államtitkár kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát? Közölte: az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út – tette hozzá –, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk.