Terhesség

13 dolog, amit jobb, ha kerülsz a terhesség alatt

A legtöbb nő ugyanúgy folytathatja az életét a terhesség alatt is, mint korábban, ám még nekik is érdemes egy-két apróbb dologban változtatni, hogy az anya és a magzat egyaránt egészséges maradjon. Mit javasolt tehát kerülni?
2018. Szeptember 01.
Az alkoholfogyasztás egyáltalán nem ajánlott a kismamáknak

Alkoholfogyasztás

Egyetlen pohár ital is befolyásolhatja a magzat fejlődését, az alkohol többek között például fizikai deformitásokat, növekedési elmaradást, fejlődési rendellenességeket okozhat, a születendő kisbabánál pedig a kognitív képességek romlásának, a viselkedési problémáknak, a koordinációs zavaroknak, a csökkent finommotorikának a rizikója is jelentős mértékben megnő.

Dohányzás

Az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan a dohányzás is rendkívül súlyosan károsítja a magzatot  (nem is beszélve azokról a hatásokról, melyek az anya szervezetét érik). A terhesség alatti dohányzás miatt megnő a veleszületett szív- és tüdőbetegségek rizikója, de a koraszülés, a kis születési súly, a méhlepény korai öregedése, valamint a fejlődési rendellenességek és deformitások esélye is nagyobb a dohányos kismamáknál. Ideális esetben már a fogantatás előtt javasolt letenni a cigarettát, de legkésőbb akkor próbáljunk meg leszokni, ha pozitívat mutat a teszt! Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a passzív dohányzás legalább olyan káros, mint ha mi magunk cigarettáznánk!

Kábítószerek

A kábítószerek egészségkárosító hatásairól épp eleget olvashatunk, de még a terhesség alatt még többet ártanak a drogok. Nemcsak a fejlődési rendellenességek, vetélés, koraszülés rizikója nő meg, de a magzat is függővé válhat, és a születése után bizony súlyos elvonási tünetei lehetnek.

Bizonyos gyógyszerek

Néhány gyógyszerről bebizonyosodott, hogy károsíthatják a magzatot, ezért ezeket kerülni kell a terhesség alatt. Ezek közé tartoznak például az ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapítók, a vény nélkül kapható megfázás elleni szerek, a pattanások elleni gyógyszerek vagy az úgynevezett ACE-gátlók, melyeket a vérnyomásproblémákra írnak fel. Nem javasolt jó néhány gyógynövényből készült szer sem! Gyógyszerszedés előtt mindig egyeztessünk az orvosunkkal! 

Kockázatos élelmiszerek

Minden kismamánál vannak olyan ételek, melyeket kerül a terhessége hónapjai alatt, például azért, mert hányingere, gyomorégése van tőle, esetleg egyenesen undorodik tőle. Ennek oka a megváltozott szag- és ízérzékelés is lehet. Ezek mellett azonban a szakemberek biztonsági okokból javasolják, hogy néhány élelmiszert hagyjunk el a babavárás alatt. Nem ajánlottak például a nyers húsok, a pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek, a lágy sajtok, a magas higanytartalmú halak (pl. a makréla), a nyers tojás. Ezekben az ételekben ugyanis könnyebben megtelepedhetnek, elszaporodhatnak bizonyos kórokozók, melyekkel a felnőtt szervezet (többé-kevésbé) könnyen meg tud küzdeni, ám a magzatnál akár végzetes következményei is lehetnek a fertőződésnek.

Túl sok koffein

Egy-két nem túl erős kávé még elfogadható, de a túlságosan sok koffeint érdemes elhagyni a terhesség alatt. A  túl sok koffein ugyanis befolyásolhatja a születési súlyt, sőt akár még a vetélés rizikóját is megnövelheti. Az ajánlások szerint 200-300 mg koffeinnél többet ne fogyasszunk terhesen, ez nagyjából másfél csésze kávénak felel meg.

Forró fürdő és szauna

Egy hosszú forró fürdő, a jacuzzi vagy a szauna sok ember számára rendkívül relaxáló hatású, de kismamaként érdemesebb lemondani ezekről az élvezetekről, elsősorban azért, mert megnövelhetik a túlhevülés esélyét, ez pedig súlyosan károsíthatja a magzatot. A szakemberek szerint minden olyan tevékenységet kerülni kell, mely a testhőmérséklet túlzott emelkedését okozza, többek között a “forró jógát“, a nagyon intenzív testmozgást, az órákig tartó napozást, illetve a kiszáradást is.

Kontakt sportok

A várandós kismamáknak nem javasoltak az erős testkontaktussal járó mozgásformák, mint amilyen a box vagy a harcművészetek, illetve azok, melyeknél nagy az ütközés esélye (pl. foci vagy a jégkorong). Ilyenkor ugyanis megnő a méhlepény sérülésének, akár leválásának a rizikója, ami koraszülést vagy a magzat elvesztését is okozhatja. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a terhesség alatt lazábbak lesznek az ízületek, emiatt pedig megnő a sérülések esélye is.

Tevékenységek, ahol eshetünk

Az első trimeszter után kerülni kell azokat a tevékenységeket, sportokat, ahol nagy az esések rizikója. Ilyen például a síelés, a korcsolyázás, a hegy- és falmászás vagy a lovaglás. Terhesen megváltozik a tartás, a has növekedése az egyensúlyérzéket is befolyásolja, ennek pedig az a következménye, hogy sokkal könnyebben esünk el, ráadásul az esések a sérülések nagyobb rizikójával is együtt járnak.

Kockázatos mozgásformák

Az igaz, hogy a terhesség alatt is érdemes aktívnak maradni és rendszeresen mozogni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sportot választ a kismama. A túl sok ugrálással, hirtelen irányváltásokkal járó mozgásformáknál nő a sérülés esélye, de veszélyesek lehetnek a háton fekve végzett gyakorlatok, a hasprések is. 

Hullámvasút és más attrakciók

A  vidámparki “játékok”, például a hullámvasút olyan mozgásokkal jár együtt, melyek könnyen rosszulléthez vezetnek, még a teljesen egészséges, nem várandós emberekben is! A hirtelen elindulás és megállás, a rángató mozgások pedig szintén a placenta sérülését okozhatják.

A házi cica almának cserélése

Szerencsére, már senki nem mondja azt egy várandós anyukának, hogy azonnal szabaduljon meg a házi kedvencétől, a macskaalom cseréjét azonban érdemes ezekben a hónapokban másra bízni. A  macskák széklete ugyanis egy olyan kórokozóval lehet szennyezett, mely a toxoplasmosis nevű betegség okozója. A toxoplasmosis a felnőtteknél gyakran enyhe lefolyású, de a magzatoknál rendkívül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat, például a szem vagy az agy károsodását okozhatja.

Nehéz tárgyak emelgetése

Az egyik leggyakoribb tanács, amit a kismamák kapnak, hogy ne emeljenek súlyos tárgyakat. Ez ugyanis megnövelheti az izom- és ízületi sérülések rizikóját, de a sérv kialakulásának, a koraszülésnek vagy a túlságosan alacsony születési súlynak az esélyét is.

Ez is érdekelhet: