Baba

Az anyák még sosem voltak ennyire frusztráltak, mint most

Rengeteg gyermeknevelési és gyermekgondozási információ ömlik az anyák és a társadalom nyakába. Sokkal nagyobbak ezért az elvárások és sokkal kritikusabb a társadalom a szülőkkel szemben.
2017. Április 04.

Az anyák még sosem voltak ennyire frusztráltak, mint most

Régebben az új anyák az édesanyjuktól, nagymamájuktól eltanult praktikákat alkalmazva kezdtek bele újdonsült csemetéjük nevelésébe, míg idővel egyre magabiztosabbá válva maguk is fel nem nőttek az anyaság feladatához. Nem voltak folyton megújuló tanulmányok, egészségügyi szakemberek által tiltott vagy éppen erősen ajánlott etetési és nevelési szokások, mint manapság.

Természetesen mindkettőnek megvannak és megvoltak a maga előnyei és hátrányai, sok újdonsült édesanya viszont kifejezetten tolakodónak és túlzásnak érzi a manapság a környezetből rá zúduló impulzusokat. Rengeteg kismama úgy érzi, az utóbbi időben mindent a protokollok szerint, tökéletesen kell csinálni, különben folyamatos ítélkezéssel találja szembe magát az ember.

Egy hölgy például elmesélte, hogy egyszer egy étteremben a pincér nem volt hajlandó neki délutáni teát felszolgálni a “nagy pocakjára való tekintettel” és úgy viselkedett, mintha ő maga volna az ételrendőrség – írja a Daily Mail. “Tanulmányunk eredményei alátámasztották az édesanyák panaszait, miszerint a mai anyukákra ténylegesen nagyobb figyelem hárul, gyakran kérdőjelezik meg őket gyermeknevelési terveikről, étkezési és csecsemőtáplálási szokásaikról.” – nyilatkozta Dr. Aimee Grant, a Cardiff University által a témában végzett kutatás vezetője.

A nem kívánt jó tanácsok és ítélkezések tömkelegével pedig a legnagyobb baj talán az, hogy az amúgy is kétségekkel és kérdésekkel teli kismamákat csak még nagyobb bizonytalanságba sodorják, akik a nagy információhalmazból végül már egyáltalán nem fogják tudni, mivel tesznek ténylegesen jót kisbabájuknak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress