Baba

Az anyaság megváltoztatja az agy döntéshozó területét

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a döntéshozatalokban semmi sem számít jobban, mint a gyermekeink védelme.
2020. Augusztus 01.
Az anyaság megváltoztatja az agy döntéshozó területét

Az anya gyermeke iránti szeretete rendkívül erős. Ennek intenzitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kábítószerfüggő anyáknál ez az egyetlen momentum, ami képes kimozdítani őket a függőségből. Úgy tűnik, a gyermek hogyléte képes minden vágyat háttérbe szorítani. A tudósok patkányokon végeztek kísérleteket, hogy megtalálják azokat az agyi területeket, amelyek ezekért a folyamatért felelősek.

Azt már egy ideje tudjuk: a szülés után az anyák agya komoly változáson megy át – még érzékenyebbé válik mások érzéseire, jelzéseire. Ez a változás 2 évig is eltarthat, és nyilvánvalóan sokat segít az utód gondozásába. (Minél jobb lesz a radarunk a gyerek érzelmi, fizikai szükségleteire vonatkozó jelzéseire, annál jobban tudjuk gondját viselni.)

Az új kutatás is igazolta: mindent felülír a döntéshozatalnál az utódok túlélése. A tudósok úgy találták, hogy amikor az anya a gyermekét helyezi mindenek fölé, akkor az agy kéregállományának infralimbikus területe aktiválódik. Nem csak a döntéshozatalnál érhető tetten az agy megváltozott működése. Ugyanezek az agyi működési mechanizmusok érhetők tetten, amikor bűntudatot érez, szorong az anya, mert a gyermekét háttérbe szorítja a saját igényei miatt.