Baba

8 dolog, amit tegyél meg a gyerek 1 éves kora előtt

Életed értelme gyorsabban betölti az 1. életévét, mint azt valaha is gondoltad volna. Szóval gyakorold minél többet az itt felsoroltakat addig, amíg még nem késő!
2017. November 03.

Kedves Anyuka, pontosan tudjuk, hogyan érzel: elmondhatatlanul kimerült vagy, és arról ábrándozol, hogy végre néhány óránál többet alhass, a kapkodós kétperces zuhanyzások legalább negyedórásra nyúlhassanak, sőt esetleg még testápolózni is legyen időd. Alig várod, hogy végre kicsit kevésbé függjön tőled a babád, hogy fellélegezhess, és valamelyest visszatalálhass önmagadhoz. Tökéletesen megértjük, azonban hidd el, az első év nagyon gyorsan elszáll, és bánni fogod, ha nem élvezed ki igazán ezeket a csodás perceket! Íme egy 8 pontos lista, aminek minden pontját pipáld ki, mielőtt a gyermeked betöltené az első életévét.

Halmozd el ölelésekkel!

Attól a pillanattól kezdve, ahogy a kicsi felfedezi, hogy a két kis lábával nem csak rúgkapálni, de járni is tud, nem lesz megállás. Ezért aztán amíg engedi, és teheted, ölelgesd meg minél gyakrabban! Élvezd ki ezeket a meghitt összebújásokat. Érezd a buksijának finom illatát. Csukd be a szemed, és add át magad ezeknek a csodás pillanatoknak azzal a fantasztikus kis emberrel, akit te hoztál világra.

Őrizd meg a rugikat!

Rossz hírünk van: a rohamos ütemben növekvő babád egyszer csak nem fog többet beleférni azokba a cuki kis rugdalódzókba, amiket neki vettél. Aghhh. Van azonban jó hír is! Megőrizheted őket más formában: például varrathatsz belőlük ágytakarót!

Fotó helyett készíts videót!

Ugye, hogy te is milyen örömmel nézed vissza a rólad készült régi videókat? Ugyanígy leszel a gyermekeddel kapcsolatban is, ezért tanácsoljuk, hogy a fontos és imádnivaló pillanatokat inkább videó formájában örökítsd meg! Sokkal nagyobb élmény lesz így visszanézni, ahogy édesen gügyögött, viccesen cuppogott, ahogy először rátok mosolygott, vagy amikor megtette az első lépéseit.

Mutasd meg neki a világot!

Lehet, hogy még nem tud beszélni, de ez ne tartson vissza attól, hogy megmutasd neki azokat a dolgokat az életben, amik téged is boldoggá tesznek. Legyen az egy egyszerű naplemente vagy egy kiadós séta a hóesésben. Még jobb, ha mesélsz is hozzá!

Alakítsatok ki új családi szokásokat!

Nincs is annál vonzóbb, mikor a párod kel fel hajnali négykor megetetni a babát, vagy ő altatja vissza az éjszaka közepén, mert neked már nincs erőd hozzá. Az első év bizony rengeteg kihívást rejthet, és ez rányomhatja a bélyegét a kettőtök kapcsolatára is. Ezért nagyon fontos, hogy szorosabbra fűzzétek a szálakat, és kialakítsatok olyan új kis szokásokat, amik közelebb hoznak titeket egymáshoz. Miért is ne rendelhetnétek minden péntek este kínait, amit aztán a kanapén fogyasztotok el, miközben a kedvenc sorozatotokat nézitek? Ünnepeljétek meg időről időre, hogy igazi család lettetek!

Írj hozzá levelet!

Mi lenne, ha lenne egy levél, amit a gyereked hathónapos korában írtál, és akkor adnál oda neki, amikor először teszi be a lábát az egyetemre? Ebben leírnál minden jó kívánságot, amit neki szánsz az előtte álló életéhez, és arra biztatnád, hogy mindig higgyen magában, mert ha igazán akarja, akkor bármire képes. Szuper ötlet, igaz? Akkor gyerünk, kezdd el a levelet még ma! Az sem baj, ha nem vagy a szavak embere, lehet ez néhány sor, vagy néhány oldal is. Írj le bármit, ami eszedbe jut, nagyon fog neki örülni, ebben biztos lehetsz.

Légy bátor, és őt is tanítsd meg erre!

Lehet, hogy nem szeretnéd az anyósodra vagy a férjedre bízni a gyereked, de akkor sem lehetsz te vele életed végégig a nap 24 órájában. Minél hamarabb megtanítod, hogyan érezze magát biztonságban másokkal, akikben megbízol, annál bátrabb és talpraesettebb lesz ő is. Ha nincs segítséged, keress egy bébiszittert, és néhány órára szakadjatok ki a mókuskerékből a pároddal! Gyerünk, menni fog, hidd el!

Nevess!

Ha arra gondolsz, hogy per pillanat mekkora káosz az életed, lehet, hogy nincs kedved nevetni, igaz? Nyugi, ez a nap is eljön majd, kitartás! Amikor a kicsi elkezd egyre inkább kommunikálni veled, mosolyogni, kacarászni, azon fogod kapni magad, hogy te is egyre többet teszel így! Próbálj meg nevetni magatokon, a humornál nincs jobb orvosság a kialvatlanságra és a mindennapos bénázásokra (sem). Engedd ki a gőzt, és kacagj minél többet! A babád nevetésénél pedig garantáljuk, hogy semmi sem lesz, ami szélesebb mosolyt tudna majd csalni az arcodra.

Kapcsolódó cikkeink: