Gyerek

Amit az anyaságról szóló könyvekből kihagytak

Nyílt levél az újdönszült anyukáknak, pár olyan dologról, amiről, jó ha tudnak.
2016. Június 20.

A babával szép, vicces, de nehéz is az élet

Az anyaságra felkészítő könyvek és szakirodalmak sok mindenről beszámolnak, de van pár tény, amire csak akkor derül fény, ha a pici megszületik. Ilyenkor merül fel a kérdés, és ezt miért nem mondta senki – írja a Parent Society.

A többi szülő bezzeg nem mondta

Sok általános tanácsot hallani, hogy nehéz új szülőnek lenni, hogy kemény és embert próbáló feladat, vagy hogy igen, az elején sokat sírt a baba de a legtöbb beszámoló csak a felszínt súrolja, azt, hogy valóban és keményen szívás, senki nem mondja ki.

A pelenkázásban sem maga a pelenkázás a durva, hanem az, hogy úgy tűnik, egyszerűen soha nem lesz vége. Mintha egy véget nem érő testnedvhullámmal kellene megküzdened, folyamatosan.

Az alváshiány

Semmi, de semmi nem képes úgy tönkretenni, mint az alváshiány. Az első pár hónap különösen megviselő és nem is feltétlenül az a legrosszabb, hogy egy idő után a hányinger kerülget, feszült vagy és olyan, mintha szó szerint egy ködös valóságban lennél, hanem az, hogy úgy érzed, ennek tényleg nem lesz soha vége.

És ez csak a kezdet

Mint egy kamasz és egy ikerpár anyukája, nyugodt szívvel állíthatom, a babaévek a legkönnyebbek. Minél idősebb egy gyermek, annál nehezebb helyesen nevelni. A babák igényei ráadásul egyszerűek, etetés, pelenkázás és rengeteg ölelés. Ez csak sétagalopp egy nagyobb gyermek szükségleteihez képest, szóval csak élvezzétek ki, amíg nem kell a pubertás gyermekek végeláthatatlan kérdéseire válaszolnotok.

Megnő a távolság

Az első időszakban óhatatlanul megnő közted és párod között a távolság. A gyermeknevelés bizony egész emberes munka és a nap végén, mire nagy nehezen sikerül végre ágyba tenned a picit, valószínűleg az utolsó amire vágysz, a párod közeledése. Rengetegen vannak ezzel így, de ez legalább nem tart örökké.

Furcsa lesz az első

Egy kis idő el fog telni, amíg együtt lesztek a szülés után, hisz fizikálisan sem sem semmi, amin odalent végig mentél. Természetes, hogy ilyenkor megrémiszt a tudat, hogy milyen lesz, mikor végre újra egymásié lesztek.

Amit az anyaságról szóló könyvekből kihagytak

Élvezd ki a babázás időszakát

Úgy érzed, kudarcot vallottál. Nem is egyszer. Minden szülő átéli ezt, mindenki érzi néha úgy, elbukott mint szülő. Persze a nevelés során szinte végtelen számú lehetősége van az embernek hibázni, de körülbelül ugyanannyi esély van arra, hogy valaki más már szintén ugyanezt elkövette. A legjobb amit tehetsz, hogy tanulsz a hibáidból és előre nézel.

Kapcsolódó cikkeink anyaság témában: