Gyerek

9 dolog, ami segíthet még jobb szülővé válni

A bizalom kiépítése és a hatékony kommunikáció támogatja a gyermek jóllétét, és segít abban is, hogy jó legyen a kapcsolat közöttetek. Ebben segíthetnek az alábbiak is.
2020. December 10.
Dolgok, amelyek hozzájárulhatnak, hogy még jobb szülő legyél (Fotó: Getty Images)

Kérj tőle segítséget

Sok szülő gondolja azt, hogy egyedül az ő felelőssége, hogy otthon minden rendben működjön. De valójában ez mindenki felelőssége, aki ott él, így a gyerekek is segíthetnek az életkoruknak megfelelően. Ez lehet csak annyi, hogy kérsz egy pohár vizet a gyermekedtől, amikor szomjas vagy, miközben épp főzöl, vagy megkéred, hogy segítsen be a rendrakásba a nappaliban. Ez felelősségre tanítja, és érzi, hogy a csapat része.

Legyél hálás

Becsülj meg minden segítséget, amit a gyermekedtől kapsz, és ezt mutasd is ki olyan egyszerű gesztusokkal, mint egy puszi, egy ölelés, egy mosoly.

Szeresd és ne várj cserébe semmit

Mondd el és éreztesd a gyermekeddel, hogy bármit tesz vagy mond, az soha nem lesz hatással a kapcsolatotokra, te feltétel nélkül szereted őt, és semmi nem állhat közétek.

Tiszteld az érzéseit

Még ha nagyon fáradt is vagy, és éppen úgy is érzed, hogy nincs elég türelmed, akkor is próbálkozz, hogy ne érvénytelenítsd a gyermeked érzéseit, adj helyt az érzelmeinek. Segítsd, hogy megtanulhassa, hogyan birkózhat meg az érzésekkel, és hogyan lehet ellenálló.

Ne ítélkezz, és ne hasonlítsd össze a gyerekeidet

Hadd váljon minden gyermeked olyan emberré, aki ő szeretne lenni, és szeresd olyannak őket, amilyenek. Próbálj tenni azért is, hogy ne hasonlítsd őket össze egymással, hogy ne érezzék magukat kevesebbnek, hogy valamiben nem olyanok, mint a többiek.

Beszéljétek meg

Soha ne csak sejtsd vagy feltételezd a dolgokat, hogy a gyermeked mit miért tett, bármiről legyen is szó. Tanítsd őszinteségre, és ha hibázik, adj esélyt neki, hogy önállóan is rájöhessen erre. Hagyj egy kis időt arra, hogy elmagyarázza a történteket.

Legyél jelen

Fontos, hogy a gyermeked tudja, hogy ott vagy, mellette vagy. Ha valamilyen nehézsége akad, ne feltétlenül te oldd meg helyette a problémát, csak legyél ott, legyél jelen. Ajánld fel, hogy ha szüksége van rád, kérjen segítséget tőled, és tudatosítsd ekkor is, hogy ott vagy, számíthat rád.

Legyél őszinte

Mondd el azt is, ha fáradt vagy, ha szükséged van egy kis időre magadra. Oszd meg gyermekeddel az érzéseidet, sebezhetőséged is, és azzal kapcsolatban is legyél őszinte, mit szeretnél, mire lenne szükséged. Ez a gyermekedet is nyitottságra tanítja.

Hagyd, hogy önmaga legyen

Az egyik legnagyobb ajándék, amit a gyermekednek adhatsz, az elfogadás. Amikor hagyod, hogy önmaga legyen, az segíti fejlődni az önelfogadást, az önértékelést is, hogy higgyen magában.

Forrás: smartparenting.com.ph