Terhesség

Mi okozza a terhességi rosszullétet?

Bár a hányinger nem múlik el tőle, de jó hír, hogy az émelygés annak a biztos jele, hogy állapotos vagy, a terhességi hormonszinted jó magas, ami pedig arra utal, hogy a terhességed jól halad előre.
2016. Július 27.

Van, aki végigszenvedi a reggeleket

A reggeli rosszullétek pontos oka ismeretlen, de úgy vélik, a terhességi hormonok, mint a HCG és az ösztrogén okozzák. A jó HCG szint biztosítja azt, hogy a terhességed szépen fejlődjön, amíg a méhlepény főszerephez nem jut a magzat életében. A HCG szint a 16-20. hét környékén kezd csökkenni, ilyenkorra a rosszullétek is elmúlnak.

Egy másik elmélet szerint a hányingernek védelmező funkciója van a terhesség alatt. Ez olyankor lép életbe, amikor valami olyat ennél, amire a szervezetednek nincs szüksége, mert káros hatással lenne rá.

Szintén tényező lehet az is, hogy a progeszteron nevű terhességi hormon ellazítja az emésztőrendszered izmaid, ezért tovább tart az étel megemésztése. Emiatt is rosszul érezheted magad és hányingered lehet.

Bármi is az oka, sokkolóan hathatnak rád a reggeli rosszullétek. Nem tudni, miért, de van, aki meg sem érzi, van, aki viszont végigszenvedi a reggeleket. Te melyik csoportba tartozol? Az alábbi tényezők valószínűsítik, hogy te is hajlamos leszel a terhességi rosszullétre.

A reggeli rosszullétek rizikófaktorai:

  • Az első gyermekedet várod
  • Lány gyermeket vársz
  • Ikreket vagy hármasikreket vársz, ilyenkor a terhességi hormonszint sokkal magasabb
  • Hányingered volt akkor is, amikor ösztrogén alapú hormonális fogamzásgátlót szedtél
  • Hajlamos vagy a migrénre, hányingered van utazás közben is
  • Túlsúlyos vagy a terhesség kezdetén
  • Fiatal vagy

Ha fáradt vagy éhes vagy, a hányingered csak fokozódhat sajnos, de ronthat a helyzeten a stressz is. A rosszullétek többnyire csak a terhesség első szakaszában nehezítik meg a reggeleket. Csúcspontja a terhesség 9. hetében van, onnantól kezdve javulásra lehet számítani. Mire 16-20 hetes terhes leszel, már csak rossz emlék lesz.

A cikk forrása itt.

Ezek is hasznosak lesznek: