Terhesség

Terhesség és hányinger, hányás

Vannak, akiknek ismeretlen a terhességi hányinger és hányás, de azért sokunknak nagyon is élénk emlékeink maradnak a reggeli rosszullétekről és hányingerről.
2016. Március 11.

Terhességi hányás

“Ahogy álltam a sorban a hentesnél, hirtelen megcsapott az a szag, ami korábban soha nem okozott ellenérzést bennem. Akkor viszont olyan irtózatos hányinger tört rám, hogy hazáig szaladtam. A család hús nélkül maradt”- mesélte egyszer édesanyám.

Valóban. Elég egy szokatlan szag, egy hirtelen felállás a székből, vagy egy levegőtlen helyiség. Bár a terhességi hányingert és émelygést többnyire reggeli rosszullétnek aposztrofáljuk, mégis a nap bármely szakaszában előfordulhat.

Ezek a tünetek a terhes nők 70%-ánál jelentkeznek, és a 6. és 12. hét között a legintenzívebbek. Vannak azonban, akiknél – például e sorok írójánál is – több hétig is kitartanak. Jó hír, hogy többnyire azért a 20. hétnél megszűnnek ezek a korántsem áldásos tünetek.

Ha a helyzet súlyosbodik

Előfordulhat, hogy a terhességi hányinger és hányás súlyosabb formát ölt. Ez a probléma nagyjából a terhes nők mindössze 0,5-2 %-át érinti, és vészes terhességi hányásnak nevezzük. Az ismétlődő és súlyos hányinger illetve hányás hirtelen testsúlycsökkenéshez, kiszáradáshoz, táplálkozási hiányhoz vezethet. Ha nem kezelik, akkor a születendő gyermekre állapotára is kihathat. Ilyen esetben orvos által felírt gyógyszerek illetve akár kórházi kezelés (infúzió) is szükséges lehet.

Mi az oka ennek a különös tünetnek?

Vannak elméletek, amelyek szerint a hányás éppen a magzatot védi meg pl. az egészségtelen, vagy akár számára veszélyes ételektől és italoktól. Nos, aki volt már terhes, az tudja, hogy ez az elmélet sajnos nem minden esetben igazolható, amikor épp egy zsíros hamburgerről fantáziálsz éjszaka.

A pszichoanalitika elképzelése

A kora 20. századi pszichoanalitikus elméletek pszichológiai okokkal (pl. az anya negatív beállítódása a gyermekkel szemben, szorongás, frusztráció, depresszió) magyarázták a terhességi hányást, és úgy tűnik, ez az elképzelés a mai napig szilárdan tartja magát az egészségügyben – világít rá az amerikai HER Foundation (Hyperemesis Education and Research), amely alapítványként kifejezetten a vészes terhességi hányás gyógyítását, kutatását tűzte ki céljául.Pedig a vészes terhességi hányás hosszú távú, komoly gazdasági problémákat is indukálhat. Gondoljunk csak bele! A tünetek miatt Amerikában pl. 200 millió dollárt költenek a nők kórházi kezelésére, és ezek a hölgyek hamarabb kiesnek a munkából is, ráadásul a társadalom és az orvosok hajlamosak stigmatizálni, és pszichológia tünetnek nevezni komoly problémájukat. Jómagam is tapasztaltam ezt, amikor felesleges hisztinek titulálta a fülem hallatára egy orvos ezt a problémát.Igen kevés konkrét vizsgálat született terhességi hányás témában, és ez a tünet nehezen érthető, így masszívan tartja magát a pszichológia magyarázat- világít rá szintén a HER Foundation. Lépjünk most azonban túl a lelki okokon, és nézzük meg a magyarázatot a szervezet oldaláról!

Hormonok változása

A terhességi hányinger és hányás mögött álló egyik legvalószínűbb ok a terhességi hormonok (HCG és ösztrogén) magas szintje lehet, illetve a hormonális változások által beindított idegi mechanizmusok.A súlyosabb tünetek mögött azonban akár állhatnak konkrét betegségek is: pajzsmirigy túlműködés, Heliobacter Pylori fertőzés (gyomorfekélyt okozó betegség), egyes bélrendszeri vagy idegrendszerbeli betegségek is.Bizonyos tényezők növelhetik a vészes terhességi hányás kialakulásának kockázatát. Ilyen például a túlsúly, a fiatal az anya vagy az ikerterhesség. Azok a nők is veszélyeztetettek, akik még először estek teherbe.

Egy kis figyelem

A Her Foundation egy praktikus listát is összeállított a családtagoknak, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket nehezen tolerál egy terhességi hányással, hányingerrel küszködő kismama. Ezek elkerülésére érdemes tehát figyelni a környezetnek is:

 • erős fények/hangok
 • erős illatok, szagok (pl. parfüm, tusfürdő, tisztítószerek, szájszag)
 • monoton mozgás (pl. autóban)
 • bármilyen erős nyomás a hasnál (szoros ruha, öv)
 • gyógyszer, tabletta lenyelése
 • éhség

Étrendbeli javaslatok

Milyen étrendbeli változtatások segíthetnek a terhességi hányinger és hányás mérséklésében?

 • Az étkezéseket érdemes úgy megtervezni, hogy többször egyen keveset, és lehetőleg könnyű ételeket, a kismama. Mindig legyen kéznél pár falat darabolt zöldség, gyümölcs vagy teljes kiőrlésű keksz.
 • Érdemes már a felkelés előtt, még az ágyban enni néhány falatot, hiszen a megemelkedő vércukorszint gátolja a hányinger kialakulását.
 • Kerülni kell a zsíros, túl fűszeres ételeket, amelyek megterhelhetik a gyomrot.
 • Figyelni kell a kiegyensúlyozott és elegendő folyadék fogyasztásra: ez elsősorban víz legyen, de jótékony hatású a gyömbértea, a kamilla-és borsmentatea is.
 • A hideg vagy enyhén lehűtött ételek és italok (pl. házi készítésű cukormentes jégkrém, hideg joghurt) segíthetnek a hányinger leküzdésében.
 • Kérd orvosod segítségét! A B6-vitamin hatékony lehet a hányinger megszüntetésében.

Lelki tanácsok

A kellemetlen tünetek olyan méreteket ölthetnek, amelyek a kismama hangulatára, gondolataira is rossz hatással lehetnek. Fontos, hogy a környezet jól tolerálja ezeket, és igyekezzen meghallgatni a terhességgel, a családdal vagy akár a babával kapcsolatos félelmeit a várandós anyukának.Néhány praktikus tanács:

 • Kérj segítséget! Ha rosszulléteid nehezítik a mindennapokat, kérd családod aktívabb segítségét, akár a bevásárlásban, akár a hétköznapi teendők megoldásában!
 • Hallgass a tested jelzéseire, és adj magadnak időt. Pihenj, ha arra van szükséged!
 • Csak az adott napra koncentrálj. Ne foglalkozz még az előtted álló hetekkel!
 • Figyelj a légzésedre! A légző gyakorlatok, a meditáció segíthet enyhíteni ezt az állapotot! A terhességi hányinger és hányás ezekkel a praktikákkal jelentősen mérsékelhető. Bízz magadban, és tested jelzéseiben, és képes leszel ezen a pár, nehezebb heten is túljutni!

Kapcsolódó cikkeink: