Terhesség

Éjszakai hányinger a terhesség alatt: mi segíthet csillapítani?

A reggeli rosszullét kifejezés nem igazán állja meg a helyét, hiszen hányinger, hányás bármely napszakban felléphet. Sok kismamánál akár éjszaka is, ami miatt felébrednek, így ez a tünet megnehezítheti az alvást is.
2022. Június 21.
Éjszakai hányinger a terhesség alatt: mi segíthet csillapítani? (Fotó: Getty Images)

Az éjszakai hányinger akadályozhatja az elalvást, vagy fel is ébredhet miatta a kismama, különösen a terhesség első heteiben. A Babycenter portál szerint a legtöbb esetben a rosszullétek nagyjából a 9. terhességi hét környékén kezdődnek.

A terhesség alatti hányinger pontos oka ismeretlen, de több tényező együttesen is állhat a hátterében. Többek között ilyenek lehetnek a gyorsan emelkedő hormonszintek a terhesség korai időszakában; a fokozott szagérzékelés; az érzékeny gyomor-bél traktus; bizonyos gének, amelyek részt vesznek a fejlődésben.

A legtöbb kismamánál, aki a terhességgel összefüggő hányingert tapasztal, valószínűleg a 14-20. terhességi hét környékén csillapodnak a tünetek. De vannak, akiknél tovább tarthat a terhességi hányinger, sőt, akár végig émelyeghetnek a 9 hónap során. Amennyiben a tünetek a második trimeszterben is folytatódnak, ajánlott beszélni erről az orvossal is, hogy meggyőződhessen arról, hogy nincs semmilyen mögöttes probléma, hogy ki tudja zárni a terhességi vészes hányásnak (hyperemesis gravidarum) nevezett súlyos állapotot, illetve, hogy szükség esetén gyógyszert tudjon felírni.

Mi segíthet éjszakai hányinger esetén?

Enyhe éjszakai hányinger esetén egy-két egyszerű változtatás is hatékony lehet, ezek közül ajánl a Babycenter néhányat. (Amennyiben ezek nem segítenek, javasolt beszélni az orvossal.)

Tarts némi rágcsálnivalót az ágy közelében

Ha hányingerrel ébredsz éjszaka, és eszel például egy kis sós kekszet, jobban érezheted magad, és vissza tudsz aludni. Reggel is érdemes néhány kekszet elrágcsálni, és még 20-30 percet pihenni, mielőtt felkelsz.

Vacsorázz időben

Próbáld kerülni azt, hogy a vacsora túl közel essen az esti lefekvés idejéhez, az étkezés utáni alvás ugyanis lassíthatja az emésztést. Próbáld kerülni este a túl zsíros, fűszeres, savas és sült ételeket, amelyek irritálhatják az emésztőrendszert. A legjobb választást este az összetett szénhidrátok jelentik, sovány fehérjékkel fogyasztva.

Kortyolgass el egy csésze gyömbérteát

A gyömbértea segíthet csökkenteni a terhesség alatti hányingert és hányást. Bár valószínűleg fogyaszthatsz gyömbért a várandósságod idején, érdemes erről az orvosoddal is egyeztetni.

Szellőztess

Fontos a megfelelő szellőztetés is alvás előtt, illetve éjszaka, hogy friss legyen a levegő a hálószobában. A fülledt levegő hányingert válthat ki

Tarts rendszeres, kisebb étkezéseket

A Today’s Parent megjegyzi, hogy hányinger leggyakrabban akkor jelentkezik, ha üres a gyomor. Három nagy étkezés helyett tanácsos inkább három kisebbet tartani, amelyek között tízóraizol, uzsonnázol. A portál szerint a mandula és a joghurt is segíthetnek kivédeni a hányingert.

Maradj hidratált

A kiszáradás lehet az oka az émelygésnek és a hányingernek, és a következménye is. Ezért nap közben elosztva fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, és tarts egy kis vizet az éjjeliszekrényen is.

Ha a következő tünetek bármelyike jelentkezne, nagyon fontos beszélned az orvosoddal:

  • súlyos hányinger és hányás (a nap nagy részében, minden nap) esetén
  • ha semmilyen folyadék nem marad lent, 12 órán át, illetve semmilyen szilárd étel, 24 órán át
  • fogyás esetén
  • a kiszáradás jelei esetén
  • véres hányás esetén

Forrás: babycenter.comtodaysparent.com