Terhesség

Mire jó a gyömbér a terhesség alatt?

A gyömbér igazi csodaszer néhány kellemetlen terhességi tünetre. Ráadásul készíthetünk belőle teát, kekszet vagy fogyaszthatjuk kandírozott formában is.
2021. Május 10.
Mire jó a gyömbér a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

A gyömbérről tudni kell, hogy egyik fő alkotóeleme a gingerol, aminek köszönhetően gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása igen jelentős. A gyömbér szuper ereje itt nem áll meg, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, úgy mint A-, C-, E- és B-vitaminok, magnézium, foszfor, kálium, vas és cink is található benne.

Mi mindenre jó a gyömbér a terhesség alatt?

Immunerősítés, megfázásos panaszok

Éppen a fentebb már említett gingerol tartalma miatt a gyömbér kitűnő immunerősítő, ha megfázásos betegség gyötör (főként a téli terhességek idején), akkor a gyömbérből készült tea jó szolgálatot tesz. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatása a köhögés csillapítására is szolgál, fellazítja a letapadt váladékot.

Terhességi hányinger

Sok kismama szenved a terhességi émelygéstől – egyes vélekedések szerint a kismamák 50-80 százaléka -, hányingertől, főként az első trimeszterben. Hogy mi okozza a terhességi hányingert, hányást, azt pontosan nem tudjuk, de valószínűleg a megemelkedett terhességi hormonok, a HCG és az ösztrogén játszanak benne szerepet. A gyömbér a hányinger egyik leghatásosabb ellenszere, és már egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy érezzük a hatását. Teaként, gyömbéritalként is fogyaszthatjuk, kekszként, kandírozott cukorka formájában is segít. Sőt, már gyömbéres nyalóka is kapható. Sokan nyersen is szeretik, akár egy-két vékony szelettel a szendvicsükben fogyasztják.

A gyömbér nyugtatja a gyomrot, serkenti az emésztést. Még a puffadás csökkentésében is segít.

Fokozott szagérzékelés

A terhesség egyik furcsa és sokszor igen kellemetlen velejárója a fokozott szagérzékelés. A fokozott szagérzékelésről is a terhességi hormonok tehetnek, és a terhesség korai szakaszában szokott jelentkezni leginkább. Ilyenkor előfordulhat, hogy korábbi nem zavaró illatok okoznak émelygést vagy az is, hogy messziről megérzünk illatokat, szagokat. Ilyen esetben érdemes olyan illatokkal körül vennünk magunkat, amelyek nyugtatóan hatnak ránk. Ebbe a körbe sokaknak a gyömbér is beletartozik, a menta, a borsmenta, a fahéj, vagy a citrom mellett – mind-mind csillapítani tudja az émelygést.

Aranyeres panaszok

A terhesség előrehaladtával fokozódik a hasűri nyomás, így sok kismama, aranyeres panaszokat tapasztal. Elsődlegesen a rostban gazdag táplálkozás segíthet abban, hogy csökkenjen az aranyérbetegség kialakulásának esélye.

A gyömbér fogyasztásával azonban fokozhatjuk az emésztést, így megelőzhető a székrekedés, ezzel pedig sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki aranyeres betegség.