Terhesség

Ezért érzékenyebbek a kismamák a szagokra

A fokozott szagérzékelés a terhesség alatt meglehetősen normális, és egyáltalán nem ritka jelenség, akár arról van szó, hogy hirtelen undorodni kezd a kismama a kedvenc étele illatától, vagy már távolról megérez bizonyos szagokat.
2021. Január 14.
Ezért érzékenyebbek a kismamák a szagokra (Fotó: Getty Images)

Ahogy sok másért, ezért is a terhességi hormonok a felelősek. “A terhességi hormonok nagymértékű növekedése fokozott szag- és ízérzékelést okozhat. Ahogy minden terhességi tünet esetében, ennél sem tapasztalja mindenki ugyanazt” – mondta el a Romper.com-nak Deena Blumenfeld, a Shining Light Prenatal Education szakértője.

A fokozott szagérzékelés (hiperoszmia) természetes fiziológiai válasz a hCG-szint emelkedésére, illetve az első trimeszterben az ösztrogén szintjének csökkenésére. A két hormon kiegyenlítő hatása járul hozzá az egyes illatokkal és szagokkal szembeni erős ellenszenvhez, és fokozhatja az émelygést és a reggeli rosszullétet is, Robin Douthit dúla szerint.

Ha jelentkezik a szagokra való fokozott érzékenység, akkor sem mindenkinél ugyanabban az időpontban, de leggyakrabban a terhesség korai szakaszában. Azonban van olyan, akinél a fokozott szagérzékelés sokkal tovább tart, mint az első trimeszter, és akár a várandósság végéig is tarthat.

Mi segíthet a fokozott szagérzékenység esetén?

Ha a kismamát zavarja a fokozott szagérzékelés, néhány módszert kipróbálhat ellene. Blumenfeld szerint érdemes kerülni az erős illatú dolgokat, mint a parfümök, a túlzottan illatos tisztálkodási és testápolási termékek, az illatgyertyák és hasonlók. Amit lehet, azt érdemes semleges illatúra, illatmentesre lecserélni.Amit nem lehet elkerülni, mint a kipufogógáz vagy bizonyos ételek, azokban az esetekben egy kellemes elterelő illat segíthet, mint a fahéj vagy éppen a borsmenta. Amennyiben a fokozott szaglás miatt hányingere lesz a kismamának, abban segíthetnek azok a praktikák, amelyeket a reggeli rosszullét csillapítására javasolnak.

Ha a várandósság során végig tapasztalja a kismama a fokozott szagérzékelést, ez várhatóan legkésőbb a szülés utáni néhány héten belül megoldódik, miután a hormonok visszaállnak a korábbi szintre.Dr. Yvonne Bohn, a The Mommy Docs – Ultimate Guide to Pregnancy and Birth (Anya-iratok – Teljes útmutató a terhességhez és a szüléshez, a szerk.) című könyv társszerzője azt tanácsolja, hogy fokozott szaglás esetén a kismama lehetőleg kerülje az erős illatokat és szagokat, és tartsa be a rosszullétek minimalizálására tett javaslatokat – írja a Thebump.com. Így ha lehet, fogyasszon gyakrabban, kisebb adagokat az ételekből, egyen egy kevés kekszet, mielőtt felkelne az ágyból, vegyen be B6- vagy B12-vitamint, igyon egy-két csésze gyömbérteát.Segíthet a gyakoribb mosás, mivel a szagokat bevehetik a ruhaszövet szálai, célszerű illatmentes tisztító- és tisztálkodószerekre váltani, és a kismamának körülvennie magát a még mindig kedvelt illatokkal.