Terhesség

Reggeli rosszullét a terhesség alatt

A terhesség első trimeszterében jelentkezhet a hányinger és hányás, főképp a reggeli órákban, ezért is szokták reggeli rosszullétnek nevezni, ami egy kicsit megtévesztő elnevezés.
2017. Július 12.

Reggeli rosszullét a terhesség alatt

Méghozzá azért megtévesztő, mert a hányingerrel és hányással járó állapot a terhesség természetes kísérőjelensége sok kismamánál, tehát nem kóros állapot, nem betegség, bár igen kellemetlen és kimerítő. Általában a reggeli napszakban erősebb és sokaknál az első trimeszterre jellemző. Bár vannak, akiket végigkísér a terhesség teljes ideje alatt.

Akiknél az első trimeszterre jellemző a terhességi hányinger-hányás, azoknál általában a 14. hét körül csillapodni kezd és kb. egy hónap kell még ahhoz, hogy teljesen meg is szűnjenek a tünetek.

A hányás minden esetben folyadékveszteséggel jár, ezért nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyon a kismama. Ha extra folyadékvesztéssel van dolgunk, akkor bizony elengedhetetlen, hogy kórházi körülmények között történjen a pótlás.

Az ún.reggeli rosszullét oka nem teljesen tisztázott, bár sokan a HCG és az ösztrogén hormonokat teszik felelőssé: a HCG szint pont akkor kezd csökkeni a terhesség alatt, amikor az émelygés, hányinger is enyhül.

Tuti tipp sajnos nincs arra, mitől múlik el az émelygés, hányinger, de próbálkozzunk azzal, hogy többször eszünk keveset, inni igyunk sokat, de azt is lassan tegyük. Legyünk a friss levegőn sokat vagy szellőztessünk gyakran. Kerüljük a tömeget, a zsúfolt helyeket. Sokan esküsznek különféle gyógyteákra (borsmenta, gyömbér), vannak akik a szénhidrátok fogyasztásában találtak megoldást az enyhülésre, míg mások, akármilyen meglepő a szénsavas üdítőket ajánlják.

Kapcsolódó cikkeink: