Terhesség

Terhességi rosszullét: 9 dolog, ami segíthet

A terhességi rosszullét lehet az első jel, ami arra utal, apró kis élet növekszik a szíved alatt. Ne aggódj, a hányás, hányinger hamarosan elmúlik. A nehéz heteket ez a 9 trükk segíthet átvészelni.
2017. Augusztus 25.

A terhességi rosszullét a kismamák 50-80 százalékát érinti

A terhességi rosszullét nagy valószínűséggel a HCG-hormon és az ösztrogén számlájára írható. Rendszerint a 4-6. terhességi hét környékén üti fel a fejét, s a 9. héten éri el a csúcspontját. Ami jó hír, hogy általában nem tart sokáig: a 16-20. hétre elmúlik a mindennapokat megkeserítő hányinger és hányás.

Van, akinél csak reggel jelentkezik, van, akit egész nap gyötör, még éjjel is. Az émelygés, hányinger, hányás intenzitása is egyénenként változó.

A kismamák jelentős részét – körülbelül 50-80 százalékát – érinti a probléma. Ha te is köztük vagy, akkor próbáld ki ezeket a tippeket:

1. Egyél pár falatot, mielőtt felkelnél. Lehet, elsőre furcsán hangzik, de jót tesz, ha elmajszolj pár kekszet, mielőtt felkelsz. Ha megetted, pihenj rá 20 percet, és csak azután kelj ki az ágyból.

2. Jelszavak: keveset és gyakran. Felejtsd el a 3 nagy étkezést. Próbálj meg inkább ötször enni, tehát gyakrabban és kevesebbet.

3. Egyél szénhidrátot és fehérjét! Mindkettő segít csökkenteni a hányingert.

4. Lassíts! Ne habzsolj, egyél ráérősen!

5. Minél fűszertelenebb, lightosabb, annál jobb! Most a csípős, fűszeres, savanyú, zsíros, sült ételek nem a barátaid.

6. Ügyelj a hőfokra! A legjobb, ha hideg vagy szobahőmérsékletű az étel.

7. Hidratálj! Fontos, hogy elegendő folyadékot juttass a szervezetedbe. A folyadékszükséglet egy részét táplálékkal is fedezed (kb. napi 1 liternyit), a többit kell vízzel biztosítani. Ez az ajánlások szerint 17-19 ml testsúlykilogrammonként. Ha nem csúszik a víz, próbálkozhatsz hígított gyümölcslével, teával, levesekkel és szódavízzel.

8. Moss fogat! Evés után szánj időt a fogmosásra, hogy elűzd a szádból a makacs ízeket.

9. Vesd be a gyömbért! Megnyugtatja a gyomrot. Eheted nyersen is, a szendvicsre karikázva, de az is jó, ha belesütöd a kekszbe.

További cikkek terhességi hányinger témában: