Terhesség

Amikor a reggeli rosszullét nem múlik el: a harmadik trimeszteri émelygés

A terhesség alatt jelentkező reggeli rosszullét az egyik, ha nem a legrosszabb része a várandósságnak. Általában az első trimeszterre jellemző, és ahogy jött, úgy múlik el a harmadik hónap befejeztével. De sajnos nem mindenkinél van így.
2023. Január 18.
Terhes kismama émelyeg a mosdóban
Kép: Getty Images

A reggeli rosszullét valójában pontatlan elnevezés, mert korántsem csak reggel tapasztalható az émelygés, hányinger, hányás. Az egyetlen reménye azoknak, akiknek együtt kell élniük a terhességi rosszulléttel, hogy ha túl vannak a 12-13. terhességi héten, akkor elmúlik a hányinger, émelygés.  Általában így is van, de nem mindig. Vannak, akiknek kitart a második trimeszter egy részében vagy egészében is, sőt vannak, akiknél a harmadik trimeszterben is tapasztalható.

A terhességi reggeli rosszullét okai

Míg a kezdeti rosszullétet a hirtelen hormonváltozás okozhatta, amikor a szervezeted alkalmazkodott a terhességhez, a harmadik trimeszterben a hányingert többféle dolog is kiválthatja:

A növekvő baba. A baba növekedésével fogy a hely odabent, a gyomrodra és az emésztőrendszeredre gyakorol nyomást. Ez a székrekedéstől kezdve a gyomorégésen át a hányingerig szinte mindent okozhat.

A terhesvitamin. Néhány embernek gondot okoz a vitaminokban található nagy mennyiségű vas emésztése. Ha a hányingered sosem múlt el igazán, vagy ha a terhesség közepén márkát váltottál, az is okozhat hányingert.

Az étrended. A baba megkívánja a csilit? Nos, lehet, hogy jó a babának, de te vagy az, aki elszenvedi a fűszeres, olajos és savas ételek rossz hatásait. Különösen, hogy kevesebb hely van a gyomrodban, a tápcsatornát irritáló ételek nagyon megviselhetik a gyomrodat.

Megint a hormonok. Ezek jellemzően kiegyenlítődnek az első trimeszter után, de lássuk be: a terhesség egy hormonális hullámvasút. Ha a hányinger napról napra jön és megy, az lehet, hogy a hormonok hullámzása miatt van.

Ha a terhességed nagy részében tapasztalsz rosszulléted, és a harmadik trimeszterben továbbra is jelentkeznek a tünetek, ez nem szokatlan, és valószínűleg a fenti dolgok valamelyikére fogható.

Ha azonban a harmadik trimeszterben jelentkező hányinger újdonságot jelent neked (azaz előtte nem jelentkezett), akkor mindenképp fordulj orvoshoz.

A gyomorpanaszaidat okozhatják a hormonok vagy egy külső tényező, például az étrend, de a hányinger néhány súlyos terhességi állapot tünete is lehet, például a preeklampsziáé (a magas vérnyomás súlyos formája), májproblémáké, HELLP-szindrómáé.

Kapcsolódó tünetek

Ha a harmadik trimeszterben émelyegsz, valószínűleg emésztőrendszeri problémáról van szó – minden összenyomódik, ami miatt az emésztésed lelassul.

Az émelygés, hányinger mellett tapasztalhatsz székrekedést, hasi puffadást, fokozott gázokat refluxot, gyomorégést.

A harmadik trimeszteri hányinger étvágytalansággal, tartós hányással és fogyással is párosulhat. Ebben az esetben lehet, hogy valójában hyperemeis gravidariumban szenvedsz, ami a reggeli rosszullét szélsőséges formája, és gyakran orvosi kezelést igényel.

Hogyan kezeljük?

A harmadik trimeszterben jelentkező hányingert többnyire ugyanúgy kezelheted, mint a terhesség 8. hetében. Azaz:

  • Napi többszöri, kisebb étkezések
  • Fűszeres, erős ételek kerülése
  • Gyömbértea ivása
  • Irritáló szagok és ételek kerülése
  • Keksz, perec nassolása
  • Több alvás

A harmadik trimeszteri émelygés, hányinger, hányás a vajúdás közeledtét is jelezhet, de sokkal inkább az aktív vajúdásra vagy a vajúdás átmeneti szakaszában jellemző.

Ahelyett, hogy azon töprengenél, vajon a hányingered annak a jele-e, hogy közeledik a nagy nap, inkább figyelj a vajúdás megbízhatóbb jeleire, mint például:

  • a nyákdugó távozása
  • a magzatburok megrepedése
  • hátfájás
  • hasmenés

Forrás: healthline.com