13. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

13 hetes terhesség

Gratulálunk, elérkeztél a második trimeszterhez! Igen, most kezdődik a terhesség legkellemesebb időszaka. Megszűnnek az első három hónap fárasztó tünetei – az émelygés, a reggeli rosszullétek, a szédülés és a gyakori vizelési inger -, de még nem elég nagy a hasad ahhoz, hogy igazán nehéznek érezd magad.
A nők többsége ebben a periódusban igazi energiabombának érzi magát, ám ha a szervezet továbbra is fáradékonyságot jelez, nagyon fontos a pihenés. A magzat létfontosságú szervei ekkorra szinte teljes egészében kialakultak, és a vetélés kockázata is jóval alacsonyabb, mint az első trimeszterben, ezért az aggódás mértéke is csökkenhet a leendő szülőkben. A méh rohamos növekedése gyakran okoz enyhe, szúró hasi vagy lágyéktáji fájdalmat. Ez a méhet tartó szalagok nyúlása miatt érzékelhető, és teljesen normális, bár nem túl kellemes jelenség.
Ha a genetikai tanácsadáson kellett részt venned (pl. mert elmúltál már 37 éves), és felmerül a genetikai rendellenesség gyanúja, akkor elképzelhető, hogy ezen a héten kerül sor a méhlepényből történő sejtminta vételre.

13 hetes magzat

A rohamos növekedésnek indult, ekkor más egy őszibarack nagyságát elérő magzat feje, ahogy a szemek a fej két oldaláról az orr felé közelítenek, egyre kevésbé hasonlít egy bájos földönkívülihez. Szintén lassan a helyükre kerülnek a fülek.

Noha még rengeteg időnek kell eltelnie, amíg megajándékozza a szülőket az első szóval, ezen a héten kialakulnak a hangképzéshez elengedhetetlen hangszálak.

A külső nemi szerv elvileg már látható, de gyakorlatilag csak a 18-20. héten kerülhet a látótérbe az ultrahangos vizsgálaton. A belek szinte már teljes egészében átvándoroltak a köldökzsinórból a magzatba. A máj megkezdi az epe, a hasnyálmirigy pedig az inzulin elválasztását.

13 hetes magzat terhesség

Jó tudnod

A leendő apukák rengeteget segíthetnek abban, hogy életük párja egészséges életmódot folytasson a terhesség ideje alatt, ezért a következő tanácsok nekik szólnak:

1. A legfontosabb, hogy próbálj meg leszokni a dohányzásról. A passzív dohányzás hatása nem kevésbé káros a baba egészségére, mint az aktív: a leggyakoribb következmény a koraszülés.

2. Noha az alkalmankénti óvatos alkoholfogyasztás – egy-egy pohár vörösbor vagy alacsony alkoholtartalmú sör – nem árt a magzatnak, segíts a kismamának abban, hogy ne igyon égetett illetve kevert szeszeket. Csinálj neki gyümölcsös frissítőket, alkoholmentes koktélokat, és ha megkívánna egy pohár bort a vacsorához, hígítsd ásványvízzel francia módra! Az étkezésben is sokat segíthetsz.

Nem biztos, hogy lesz ereje két különböző ételt főzni egy este, ezért szokj hozzá a friss saláták és gyümölcsök, a halak és sovány húsok, a tészták és a rizses ételek gondolatához!

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória